Hírek – 2013. október 10.

Alice Munro: A kortárs novella mestere

Hírek–2013. október 10.

Hírek

Alice Munro: A kortárs novella mestere

Alice Munro a tizenharmadik nő, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, az akadémia először díjazott olyat az elmúlt 112 évben, aki szinte csak novellákat ír. - Összegyűjtöttük a nemzetközi reakciókat a díjazás kapcsán.


A L'Express francia online portál üdvözli a tényt, hogy idén végre női alkotót díjazott a Svéd Akadémia. Alice Munro a tizenharmadik nő, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, az Akadémia először díjazott olyat az elmúlt 112 évben, aki szinte csak novellákat ír.
Ontario vidéki élete képezi műveinek fő témáját, stílusa és témái miatt kritikusai Csehovhoz hasonlítják. Szereplői elsősorban nők, a L'Express szerint az írónő diszkrét személyisége a novelláiban megjelenő karaktereket jelképezi.

David Homel, amerikai kritikus, író szerint Munro „a nőkről ír nőknek, de a férfiakat nem démonizálja. Keveset jelenik meg nyilvánosan, nem fut az elismerés után."
Olivier Cohen, Alice Munro francia kiadója a hír kapcsán azt nyilatkozta, az írónő „feltalált egy új irodalmi műfajt, amely már nem novella, de nem is regény. Alice Munro műveinek hatalma van, hihetetlen energiája".

Kiadója, a Penguin Random House által közreadott nyilatkozatát idézi a Bibliobs, amely szerint az írónő „nagyon meglepett és hálás", ugyanakkor örül, hogy „ez a díj a kanadai irodalomra is ráirányítja a figyelmet". Kétlik, hogy Alice Munrot is hasonló kritikák érnék, mint a tavalyi évben Mo Jent.

Az oldal felidézi, hogy 2013 júniusában az írónő azt nyilatkozta, valószínűleg nem fog többet írni, nem érez hozzá elég energiát. Beismerte, hogy Philip Roth visszavonulása segítette őt ennek a döntésnek a meghozatalában. „Boldognak tűnik most" – mondta Roth-ról.

Alice Munro véletlenül kezdett el novellákat írni – idézi a New York Times. „Évekig azt gondoltam, a történetek írása pusztán gyakorlás, addig, amíg nem jut időm arra, hogy regényt írjak" – mondta a The New Yorkernek 2012-ben. „Aztán rájöttem, hogy ez minden, amit tenni tudok, és ezzel szembe kellett néznem. Azt hiszem, a próbálkozásom, hogy annyi mindent beletegyek a novellákba, egyfajta kárpótlás."
Peter Englund, a Svéd Akadémia állandó titkára egy riporternek azt nyilatkozta, Alice Munro „fantasztikus emberábrázolásra képes. Csodálatos munkát végzett. Amit tett, az elég, hogy megnyerje a Nobel-díjat. Ha tényleg abba akarja hagyni az írást, az az ő döntése."

Általában a nyerteseket a bejelentés előtt telefonon értesítik, ám a Svéd Akadémia - a Nobel-díj twitter oldala szerint - nem tudta elérni Alice Munrot, így üzenetet hagytak neki. Az írónő épp a lányánál volt, amikor elérték a hírrel ottani idő szerint hajnali 4 órakor. Első reakciójában fontosnak tartotta kiemelni, hogy őszintén reméli, „ez ráébreszti az embereket arra, hogy a novella egy fontos műfaj és nem pusztán valami, amivel eljátszadozik az ember addig, amíg regényt ír."

 

Hanák Judit