Hírek – 2011. október 1.

A salernói kaland - Márai szobráért

Hírek–2011. október 1.

Hírek

A salernói kaland - Márai szobráért
A salernói kaland címmel országos kulturális vetélkedő indul, amely Márai életével és munkásságával kapcsolatos kérdéseket tesz fel a jelentkezőknek, valamint kezdetét veszi egy gyűjtési és adakozási akció is Márai ellopott salernói szobrának visszaállítására. 

A helyi közvéleményt megdöbbentette, amikor egy reggel hűlt helyét találták a város  egyik kulturális büszkeségének, a Márai-szobornak. Csak a talapzata maradt emlékeztetőnek. Salerno az egyetlen olyan nem magyarok lakta külföldi város, ahol szoborral tisztelegtek egy magyar író előtt.

Márai emlékének megőrzésére, munkásságának népszerűsítésére és nem utolsósorban a szobor helyreállítására szeptember 19-én kezdeményezés indul, amelynek része „A salernói kaland” országos kulturális vetélkedő, amely Márai életével és munkásságával kapcsolatos kérdéseket tesz fel a jelentkezőknek, valamint egy gyűjtési és adakozási akció az ellopott szobor helyreállítására. 

A vetélkedőhöz bárki csatlakozhat a Facebookon, a "Márai Sándor Kaland" csoportban. 
A versenyre elsősorban középiskolai diákokat várnak, de nyitva a kapu minden érdeklődő előtt. A nyeremények: könyvek, mozijegy, fürdőjegyek. A főnyeremény egy salernói utazás.A döntő 2011. október 10-én, hétfőn a nyilvános Márai-napon, a Gellért Szállóban kerül megrendezésre.
 
A szoboravatás Salernóban,  december elején lesz.

Márai Sándor világszerte az egyik legismertebb magyar író, műveit 37 nyelvre fordították  1967-ben telepedett le az olaszországi Salernóban, 1980-ig éltek ott, majd feleségével visszaköltöztek az Egyesült Államokba, San Diegóba. Márai szegényen és magányosan hunyt el 1989-ben. 2005-ben, salernói székhellyel alakult meg a Márai Sándor Társaság, és 2006 októberében avatták azt a Márai-szobrot Salernóban, amely később nyomtalanul eltűnt, és amelynek újbóli felállítására gyűjtés és vetélkedő indul.