Hírek – 2015. november 12.

Áfra János nyerte el a Horváth Péter-ösztöndíjat

Hírek–2015. november 12.

Hírek

Áfra János nyerte el a Horváth Péter-ösztöndíjat

November 12-én 19 órakor jelentették be az Unplugged Kávézóban, ki nyerte el 2015-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat. A zsűri a három jelölt közül Áfra Jánost tartotta a díjra érdemesnek, Két akarat című kötetéért.


A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj kuratóriuma a könyvkiadók javaslata alapján összeállított egy Top10-es listát, amit a Litera egy hónappal a díjátadás előtt, október 11-én nyilvánosságra hozott. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Áfra János, Babiczky Tibor, Balaskó Ákos, Kemény Zsófi, Papp-Zakor Ilka, Potozky László, Sirokai Mátyás, Toroczkay András, Turi Tímea, Závada Péter volt. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet.

A három jelölt Áfra János (1987, Két akarat, Kalligram, 2015), Papp-Zakor Ilka (1989, Angyalvacsora, JAK-Prae, 2015) és Závada Péter (1982, Mész, Libri, 2015) volt. 

Végül az ösztöndíj kuratóriuma ÁFRA JÁNOS mellett döntött, aki tehát: 2015 Horváth Péter-ösztöndíjasa.

Hegedűs János fotója

Áfra János (Hajdúböszörmény, 1987) első verseskötete Glaukóma címen jelent meg (2012, JAK-füzetek), amiért Makói Medáliák Díjat és Gérecz Attila-díjat, valamint Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. A KULTer.hu főszerkesztője, az Alföld és a prae.hu szerkesztője.  Áfra János a fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője. A Glaukóma sikere után a második verseskötete új hangon szólal meg: a Két akarat beszélője sokkal személyesebb és egyben távolságtartóbb, önironikusabb versnyelvet választ. Ahogy a kötet mottójában írja: „Így lehet elmondani, könnyen / felejthető mondatokban, csak így / hagyhatunk el belőlünk mindent.” Könyve 2015-ben a Kalligram gondozásában jelent meg. A műből a Literán is olvashatnak részleteket

A díj kuratóriuma: Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át. Az eddigi díjazottak: Krusovszky Dénes (2013), Mán-Várhegyi Réka (2014). Idén 2015. november 12-én (csütörtökön) 19 órakor az Unplugged Kávézóban (Bp., Várfok u. 15.) zajlott a díjátadás. Az ünnepségen közreműködött: Víg Mihály.