Hírek – 2006. november 23.

Acsai Roland kapta idén a Zelk Zoltán-díjat

Zuglói alkonyat

Hírek–2006. november 23.

Hírek

Zuglói alkonyat
Az idén Acsai Roland kapja meg a Zelk Zoltán-díjat. Az elismerést december 6-án adják át a költőnek. Ekkor van ugyanis Zelk Zoltán születésnapja, idén éppen a 100. A díj kurátorai Ágh István, Kántor Péter és Takács Zsuzsa.

„Zelket nagyon szeretem. Ezért is örültem a díjnak. Érzek bizonyos rokonságot is kettőnk versnyelvében, rímeltetésében, áthajlásaiban, megoldásaiban. Versnyelv, mely tud a világ által elszenvedett sérüléseiről, és amely mégis teljes zengést produkál. Zelk a Nyugat harmadik nemzedékéhez tartozott, ez számomra bizonyos irodalomtörténeti folytonosságot is indukál, amit fontosnak tartok. Verseskötetei mellett, van Zelktől egy könyvem, amely a tárcáit gyűjtötte egybe: ugyanaz a költői látásmód működik benne, mint a verseiben, frissen, szellemesen. Aztán még az is eszembe jut róla, bár ez teljesen szubjektív momentum, hogy Zuglóban lakott, ahol én is, jól ismerte a Rákos-patakot, a »zuglói alkonyatot«”. – nyilatkozta Acsai Roland a Terasznak.
 
A díjat korábban többek között Borbély Szilárdnak, Jász Attilának, Kemény Istvánnak és Szabó T. Annának is odaítélték.
 
A szerző 2006 októberében elnyerte a Res Artis Díjat is. Az elismerést a Res Artis Organisation tagjaként a Kemijärvi Artist Residence ítélte meg neki finnországi tevékenységéért: októberben a hónap művészének választották.
 
Acsai Roland kötetei:
Milyen évszak, Liget Könyvek, 2001.
Természetes ellenség, JAK-Kijárat, 2003.
Alagútnapok Palatinus, 2005.