Hírek – 2011. december 18.

A fa alatt

Hírek–2011. december 18.

Hírek

A fa alatt
Az év hátralévő napjain ünnepi kínálattal várjuk olvasóinkat. Nagyvizit Juhász Ferencnél, körkérdés az év legnagyobb és legfontosabb írói-irodalmi teljesítményeiről és eseményeiről, Az év verse, a Penna Írósuli netnaplója, autista gyerekek rajzaival kortárs szerzők írásai az Alibiből, videók, és a rendezvények között egy mindent elsöprő: a tizedik előszilveszteri partink a Trafóban. Tartsanak velünk az ünnepek alatt is!

Ismert sorozatainkon (2flekken, Magasiskola, A hét verse, LiteraTV, Maribor 2012, Meseutca) túl számos meglepetést rejt karácsonyi „dobozunk” a képzeletbeli fa alatt.  

A Litera szerkesztői - Jánossy Lajos, Keresztury Tibor és Valuska Gábor fotós - nemrég a kortárs költészet halhatatlanjánál, Juhász Ferencnél jártak. A nagyvizitinterjú a költő otthonában készült fotókkal és első közlésű versmelléklettel hamarosan olvasható oldalunkon. (Addig is nézzék meg eddigi nagyviziteinket.)

Ünnepi naplónkat az Abody Rita vezette Penna Írósuli diákjai írják december 19-étől egy héten át, a Litera műhelynaplóinak sorában. Az év utolsó és 2012 első hetén a portál szerkesztői válogatásában az év legjobb naplóinak részleteit közöljük, összesen 14 szerzőtől. Nem mellékesen köztük lesznek azoknak a kiváló naplóknak az alkotói, akik közül kikerül az év Litera-naplódíjasa. Hogy ki lesz az, megtudhatják előszilveszteri partinkon a Trafóban. 

Karácsonykor megmutatjuk az Egy világnézeti klub legutóbbi eseményén, a Bódis Kriszta vezette Ózd-Hétesi Filmes és Média Műhely Budapesten vendégeskedő tagjainak karácsonyi estjéről készült videónkat, és közöljük az Alibi – hat hónapra könyvsorozat Gyermekkor című kötetéből három szerző írását, autista gyerekek a kötet illusztrációs anyagából válogatott rajzaival - az Alibi jóvoltából. 

Már elkezdtük a decemberi Képmegnyitás című rendhagyó irodalmi kiállításmegnyitónkra Gerlóczy Sári Nyitott Műhelyben kiállított képeire született írások közlését. Ezekből olvashatnak még sokat az ünnepek alatt. 

Minden év végén körkérdést intézünk széles körben vagy a szakma számunkra fontos képviselői közül kiválasztott néhány kritikusnak, irodalomtörténésznek az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, eseményeiről, sikerekről és kudarcokról, nagy dobásokról és csalódásokról. Ez évben a szakma tucatnyi tagját szólítottuk meg, válaszaikat e héttől publikáljuk Körkérdés 2011  dossziénkban. Ajánljuk az év eseményeit és megjelenéseit követő olvasóink szíves figyelmébe. Körkérdésünk a hagyományos kérdéseken túl kiegészült idén mással is. Arra kértük megkérdezett szerzőinket, válasszák az év versét, és  A hét verse rovat évzáró, rendkívüli kiadásában széljegyzetekkel ellátva ajánlják az olvasónak is. 

Rendezvényeink is lesznek még decemberben. December 20-án, kedden este 6-tól Itt van a város  sorozatunk rendkívüli karácsonyi kiadásában a Szatyorban rendezett estek házigazdája, Jánossy Lajos a vendég. Az ez alkalommal íróként megszólított szerzőt, a Hamu és ecet szerzőjét szerkesztőtársa, Nagy Gabriella kérdezi. Írómozi sorozatunk évi utolsó estjén, december 21-én Csaplár Vilmos választása, Pálfi György Hukkle című filmje látható a Nyitott Műhelyben. A vetítés után Keresztury Tibor beszélget az íróval.

De karácsony után sem pihenünk. Elérkeztünk 10. előszilveszteri partinkhoz, amelyet 10 híres sztoricímmel december 30-án 20 órai kezdettel rendezünk a Trafó – Kortárs Művészetek Házában. Olyan kiválóságaink írnak át ismert magyar és világirodalmi klasszikusokat, akik nagyrészt a kezdeteknél is jelen voltak, és részt vettek például a Szervest című első vagy az Alantasén című második, nagy sikerű előszilveszterünkön. Cserna-Szabó András, Darvasi László, Erdős Virág, Esterházy Péter, Garaczi László, Háy János, Márton László, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos és Tóth Krisztina írását hallhatják, melyeket többek között a Háború és béke, a Bűn és bűnhődés, a Hamlet, Dante Pokla, Az átváltozás, Bergman örökzöldje, a Jelenetek egy házasságból és a Trisztán és Izolda inspirálta. Játékot is tervezünk, azok közül, akik kitalálják, melyik író melyik irodalmi művet választotta, a szerencsések jegyet nyernek évzáró rendezvényünkre. A tíz író művét a Litera Magasiskola rovatában 2012 januárjától olvashatják. De januárban a helyszínen készült videónkkal is meglepjük olvasóinkat. Az esthez két koncert is társul, Bérczesi Róbert unplugged játszik, de fellép a Legát és a Sweet Jane is, műsorvezetőnk Winkler Nóra lesz, a látványról Vj Unflyable gondoskodik.  

Kellemes irodalmi élményeket kívánunk az ünnepek alatt is!

A Litera a Facebookon
Az Itt van a város eseménye a Facebookon
Az Írómozi eseménye a Facebokon
A 10. előszilveszter a Facebookon