Hírek – 2005. szeptember 28.

A Magyar Népmese Napja

Benedek Elek születésnapját egész napos mesével ünneplik

Hírek–2005. szeptember 28.

Hírek

Benedek Elek születésnapját egész napos mesével ünneplik
Szeptember 30-át a nagy meseíró, Benedek Elek születésnapja iránti tisztelgésként a Magyar Olvasótársaság a népmese napjának nyílvánította. Idén először, hagyományteremtő szándékkal szervezik a programot, amelyre várnak minden mesélni szerető gyereket és felnőttet, akik szívesen vállalkoznak arra, hogy felolvassák, illetve elmondják legkedvesebb népmeséjüket.

Idén első alkalommal országszerte rendezik meg a népmese napját, szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. A Magyar Olvasótársaság elnöke elmondta: eddig már mintegy 100 intézmény, főként könyvtár csatlakozott a kezdeményezéshez. 2005-ben először, hagyományteremtő szándékkal szervezik a programot, amelyre várnak minden mesélni szerető gyereket és felnőttet, akik szívesen vállalkoznak arra, hogy felolvassák, vagy elmondják legkedvesebb népmeséjüket.


Az Országos Széchényi Könyvtár 6-ik emeleti tanácstermében délelőtt 10 órakor kezdődnek a programok. Először az ismert mesemondót, Berecz Andrást hallhatják, később pedig vendég lesz Dr. Benedek Katalin, Benedek Elek dédunokája. A továbbiakban különböző előadásokon vehetnek részt az érdeklődők, melyek többek között arról szólnak: legyőzheti-e a népmesék sárkánya Pokémont. A gyerekek délután fél háromtól a Laci királyfi című bábjátékot láthatják.


A népmese napjáról megemlékező többi könyvtárban a kicsinyeknek úgyszintén felolvasásokat, bábszínházi előadásokat és a népmesékkel összefüggő egyéb programokat ajánlanak.


Szeptember 30-ig lehet pályázni a Fehér Klára-díjra is. Tavaly Esze Dóra Bodzagőz című kötetével nyerte el az elismerést.
 
Az 1996 szeptemberében elhunyt Fehér Klára emlékére 5 millió forint alaptőkével létesített „Fehér Klára irodalmi-díj” elnevezésű nyitott alapítványt a 2005. évtől a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozza. A díjat az alaptőke egy éves hozamából, Fehér Klára sok műfajú – prózai, drámai, ifjúsági, humoros és publicisztikai –, a mindenkori elnyomottak és kisemberek igazáért és jogaiért kiálló munkásságához szellemiekben és minőségében igazodó pályaművel lehet elnyerni. A díjat minden évben egy – esetleg megosztva két – fiatal, 40 év alatti magyar író kapja, a díjkiosztást megelőző egy-két évben írt, illetőleg megjelent, bármely irodalmi műfajba tartozó, akár hosszabb, akár rövidebb, de mindenképpen a díj névadója humanista, a mindennapi élet tisztaságáért küzdő szellemiségének megfelelő, figyelemreméltó munkájáért.

A Fehér Klára-díj átadása ebben az évben decemberben lesz.

Az Országos Széchenyi Könyvtár honlapja
A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja