Hírek – 2018. július 6.

A legnépszerűbb pályázat idén is JCDecauxé

Hírek–2018. július 6.

Hírek

A legnépszerűbb pályázat idén is JCDecauxé

A Magvető Caféban hirdették ki a JCDecaux által meghirdetett novellapályázat idei eredményét. Az eseményen részt vett Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatója, Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó igazgatója, Grecsó Krisztián, a zsűri elnöke, és Mácsai Pál, aki a győztes műveket olvasta fel.


„A 2017-ben beérkezett 2500-nál is több, 3 800 novella érkezett az idei novellapályázat kiírásra, ráadásul a mezőnyt a tavalyinál is magasabb színvonal jellemezte” – mondta el Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatója.

Kedden délelőtt tudhattuk meg, hogy milyen szövegekkel fogják megtölteni idén a buszmegállókat, és hogy ezekhez az írásokhoz milyen nevek és arcok tartoznak. Ahogy az eddigiekben is, a legjobb három novella részesült pénzjutalomban, a legjobb húsz pedig kikerül a megállókba.

A JCDecaux-nak, Magyarország piacvezető out-of-home médiavállalatának az elképzelése az volt, hogy abban a pár percben, amíg a buszra vagy a villamosra várunk, kapjunk egy kis kortárs irodalmat. A beérkező pályamunkák mennyisége és minősége is jelzi, hogy ilyen ötletekre, ilyen független pályázatokra nem csak szükség, de igény is van. A pályázat különösen népszerű, a tavalyi évben a legjobb alkotások közel egymillió olvasóhoz jutottak el.

Grecsó Krisztián, a zsűri elnöke kiemelte, hogy míg tavaly a novellaírók jelentős része a meghökkentésre, az abszurdra helyezte a hangsúlyt, most inkább domináltak a mikrotörténések, a finom részletek és apróságok adták meg a pluszt a szövegeknek. Grecsó elmondta, hogy a szövegek széles skálán mozogtak, örömmel vette, hogy volt olyan munka, mely nyelvileg is kiemelkedett a többi közül és tudott újat mutatni. Általánosságban elmondható, hogy több novella visszatérő témája volt az emberi kapcsolatok nehézsége, illetve a generációk közötti viszony. A novellaírók erősen reflektáltak az aktuális társadalmi problémákra, az apróságoktól kezdve egészen a sorsfordító mozzanatokig.

A díjátadón a három győztes novellát Mácsai Pál olvasta fel. A Líra Kiadó különdíját Szabó Tibor Benjámin adta át Pölzman Péternek, aki Tájékoztató cím írásával vívta ki az elismerést. A nagy sikerre való tekintettel minden bizonnyal jövőre is meghirdetik a pályázatot, illetve a 20 kiemelt pályaműből az Athenaeum Kiadó fog antológiát megjelentetni. A JCDecaux közönségszavazást is hirdet, melyen a (lent olvasható) legjobb 20 novella indul. További információ elérhető a http://novella.jcdecaux.hu oldalról.

2018 legjobbjai pedig:

1. helyezett: Ecsédi Orsolya Lakásétterem című művével

2. helyezett: Till Zsóka Fékezett habzás című novellájával

3. helyezett: Balázs Attila Szoboravatás című írásával

Ecsédi Orsolya eddig ifjúsági regényeiről és meséiről volt ismert. Elmondása szerint a téma egyszerűen szembe jött vele az utcán. A Lakásétterem című szövegben főhősünk egy számára teljesen idegen család hétköznapjába nyer betekintést, méghozzá nagyon mélyen, viszonylag drágán. Ecsédi humora könnyed, szövege gördülékeny, elképzelhető, hogy lesz olyan, aki inkább megvárja a következő buszt, hogy végig olvashassa. A második helyezett Till Zsóka ellenben sohasem írt: neurológusként dolgozik. A Fékezett habzás iróniával teli, nagyon szórakoztató szöveg egy mosogatógépről és annak használatáról, de legfőképpen használóról. Erényét az ismeretterjesztő hangnem és tárgyilagosság adja egy olyan helyzetről, melyet mindannyian ismerünk. A harmadik helyezett Balázs Attila, aki egy PR-ügynökség marketingese jelenleg, korábban viszont nyelvészetet tanult. Szoboravatás című szövege eltér az előző kettőtől, érzékeny, generációk közötti különbséget kíván ábrázolni egy fiú és apja beszélgetésén keresztül.

Az idei 20 döntős szerző és a novellájuk címe

Bagi Orsolya: Ifjúkor
Balázs Attila: Szoboravatás
Bábos Veronika: A magyar búbusz
Bereményi Benő András: Szép idők, 1996
Deák Virág: A kávéillatú fiú
Dr. Tóth Tamás:  Lízing-gyerek
Ecsédi Orsolya: Lakásétterem
Fodor Klaudia: Mircea
Haász János: Ő lehetne az, hogy Chuck Norris
Hó Márton: Te vagy egy szikla
Kocsis M. Brigitta: Hét perc
Kőrössy P. József: Akkor jó, ha nincsen semmi
Mailáth Nóra : Tethys Budapesten
Nagy Mari Anna: Mi az élet értelme?
Nagy Eszter Hanna: A Papírváros
Oláh Kata: Instagram
Pölczman Péter: Tájékoztató
Schmöltz Margit: Flitter
Till Erzsébet: Fékezett Habzás
Véssey Miklós: Az ország legkisebb óriása

(Fotók: Gordon Eszter)

Mucha Dorka