Hírek – 2015. november 6.

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje

Hírek–2015. november 6.

Hírek

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje

Papp-Zakor Ilka, Áfra János és Závada Péter lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje. A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa. A díjat november 12-én este 7-kor adják át az Unplugged Kávézóban.


A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje:

Áfra János (1987) – Két akarat (Kalligram, 2015)

Papp-Zakor Ilka (1989) – Angyalvacsora (JAK-Prae, 2015)

Závada Péter (1982) – Mész (Libri, 2015)

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).

Az ösztöndíj kuratóriuma: Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át – harmadízben 2015. november 12-én (csütörtökön) 19 órakor az Unplugged Kávézóban (Bp., Várfok u. 15.)

A gyakorlat szerint a kuratórium először a könyvkiadók javaslata alapján összeállít egy Top10-es listát, amit a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Áfra János, Babiczky Tibor, Balaskó Ákos, Kemény Zsófi, Papp-Zakor Ilka, Potozky László, Sirokai Mátyás, Toroczkay András, Turi Tímea, Závada Péter. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet.

A díjátadó ünnepségen közreműködik: Víg Mihály.

További információ:

Keresztury Tibor: A „Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért” kuratóriumának elnöke; Mobil: (30) 549-0758; keresztury.tibor@gmail.com

Domány Vrannai Katalin: kommunikációs vezető, IFUA Horváth & Partners Kft. Mobil: (30) 966-4505; katalin.vrannai@ifua.hu