Hírek – 2014. október 31.

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

Hírek–2014. október 31.

Hírek

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

Mán-Várhegyi Réka, Bajtai András és Lanczkor Gábor lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei három jelöltje.


A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra. Az elismerés az idei évtől kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is. A fiatal magyar szerzők legfontosabb támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).

A jelöltek

Bajtai András - Fotó: Petrik András

Lanczkor Gábor

Mán-Várhegyi Réka - Fotó: Kiss Tibor Noé

 A jelöltek művei

Bajtai András: Kerekebb napok, Kalligram, 2014; Lanczkor Gábor: Folyamisten, Libri, 2014; Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen, JAK-Prae.hu, 2014

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő (a kuratórium elnöke), Esterházy Péter író (az ösztöndíj védnöke, kurátor), Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár (kurátor).

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén az alapító és a sajtó jelenlétében adják át – másodízben 2014. november 7-én, pénteken 19 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A kuratórium először a könyvkiadók javaslata alapján összeállít egy Top10-es listát, amit a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hoz. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Babiczky Tibor, Bajtai András, Fehér Renátó, Kerber Balázs, Lanczkor Gábor, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Márta Júlia, Nemes Z. Márió, Pőcze Flóra, Tóth Kinga. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott s ott felolvasó – jelöltet.

A díjátadó ünnepségen közreműködik a Márkos Albert-Kovács Márton-duó.