Hírek – 2018. augusztus 5.

A hónap szerzője: Zoltán Gábor

Hírek–2018. augusztus 5.

Hírek

A hónap szerzője: Zoltán Gábor

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. – 2018 augusztusában Zoltán Gábor a hónap szerzője a Literán.


Sorozatunkat 2017 januárjában Marno Jánossal indítottuk. Februárban Darvasi László volt a hónap szerzője a Literán, márciusban Dragomán György,  áprilisban   Schein Gábor, májusban Takács Zsuzsa, júniusban Tompa Andrea, júliusban Kántor Péter, augusztusban Tábor Ádám, szeptemberben Tóth Krisztina, októberben Varró Dániel, novemberben Ladik Katalin, decemberben Németh Gábor, majd 2018 januárjában Parti Nagy Lajos, februárjában Péntek Orsolya, márciusban Végel László, áprilisban Kemény István, májusban Rakovszky Zsuzsa, júniusban Térey János, júliusban Garaczi László. Írásaikat és a velük készült interjúkat dossziékba rendeztük.

Augusztusban a hónap szerzője a Literán: Zoltán Gábor.

Fotó: Valuska Gábor

Választásunk apropója Zoltán Gábor Budapest Nemzetközi Könyvfesztiválra a Kalligramnál megjelent, Szomszéd – Orgia előtt és után című esszéregénye, szoros összefüggésben természetesen a 2016-os Orgiával.

Az első hétvégén a Litera Rádióban meghallgatható az Orgia egy hosszabb részlete a szerző felolvasásában. Augusztus további hétvégéin Zoltán Gábor bemutatja a fiatal irodalom egy alkotóját, ízelítőt adunk a Szép versek 1944 című, virtuális antológiából. Augusztus 20-án közöljük a sorozatban elmaradhatatlan nagyinterjút, melyet Békefi Teodóra és Nagy Gabriella készített a szerzővel. Sorozatunkhoz tartozik még egy kiállításmegnyitó-szöveg is, melyet július 20-án olvashattak Péntek Orsolya kiállításához.

Zoltán Gábor Szomszéd című művéből már két részletet is olvashattak a Literán: itt és itt. Betekinthettek az Orgiába, Csontos Erika Géppisztoly és mandolin című, remek interjúját 2016 karácsonyán közöltük. Mindezek mellett számos írást, naplót, laudációkat (Rácz Pétertől és Závada Páltól), tudósítást találnak a hónap szerzőjéről a LiteránSzomszéd című művéről Szmerka Dániel írt kritikát. De a korábbi évekből is számos írást ajánlhatunk: olvashatták például Ruttkai Bori képéhez írt szövegét, részletet a Fekete bársony című könyvéből, és kritikát róla Rácz I. Pétertől.

Mindezeken túl néhány témába vágó videó:

Augusztusban minden hétvégén Zoltán Gáborral találkozhatnak a Literán.