Hírek – 2018. május 5.

A hónap szerzője: Rakovszky Zsuzsa

Hírek–2018. május 5.

Hírek

A hónap szerzője: Rakovszky Zsuzsa

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 májusában Rakovszky Zsuzsa a hónap szerzője a Literán.


Sorozatunkat 2017 januárjában Marno Jánossal indítottuk. Februárban Darvasi László volt a hónap szerzője a Literán, márciusban Dragomán György,  áprilisban   Schein Gábor, májusban Takács Zsuzsa, júniusban Tompa Andrea, júliusban Kántor Péter, augusztusban Tábor Ádám, szeptemberben Tóth Krisztina, októberben Varró Dániel, novemberben Ladik Katalin, decemberben   Németh Gábor, majd 2018 januárjában Parti Nagy Lajos, februárjában Péntek Orsolya, márciusban Végel László, áprilisban Kemény István. Írásaikat és a velük készült interjúkat dossziékba rendeztük.

Májusban a hónap szerzője a Literán: Rakovszky Zsuzsa.

Választásunk aligha szorul indoklásra, ám közvetlen apropójaként a költőnek az Ünnepi Könyvhétre megjelenő új, Történések című verseskötete feltétlen megemlítendő.

Közlünk majd először nálunk olvasható verset szerzőnktől. Készül egy interjú, melyben mindenekelőtt a friss könyvről kérdezzük. Megmutatjuk, a zene, a film, a képzőművészet és a színház klasszikusai és kortárs művei közül mit kedvel. Majd a fiatal irodalom egy alkotóját ajánlja a Litera olvasóinak.

Ajánljuk még Németh Gábor interjúját 2007-ből, Jánossy Lajos beszélgetését 2009-ből, részletet a VS, a Fortepan és a Célia című könyveiből, a Napforduló és a Decline and Fall című verset, kritikákat, híreket és tudósításokat itt. Illetve néhány videót, melyek közül kettőt itt is megtekinthetnek:

Májusban minden hétvégén Rakovszky Zsuzsával találkozhatnak a Literán!