Hírek – 2018. április 1.

A hónap szerzője: Kemény István

Hírek–2018. április 1.

Hírek

A hónap szerzője: Kemény István

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 áprilisában Kemény István a hónap szerzője a Literán.


Sorozatunkat 2017 januárjában Marno Jánossal indítottuk. Februárban Darvasi László volt a hónap szerzője a Literán, márciusban Dragomán György,  áprilisban   Schein Gábor, májusban Takács Zsuzsa, júniusban Tompa Andrea, júliusban Kántor Péter, augusztusban Tábor Ádám, szeptemberben Tóth Krisztina, októberben Varró Dániel, novemberben Ladik Katalin, decemberben   Németh Gábor, majd 2018 januárjában Parti Nagy Lajos, februárjában Péntek Orsolya, márciusban Végel László. Írásaikat és a velük készült interjúkat dossziékba rendeztük.

Áprilisban a hónap szerzője a Literán: Kemény István.


Választásunk aligha szorul indoklásra, ám közvetlen apropójaként a költőnek a könyvfesztiválra megjelenő Nílus című új verseskötete feltétlen megemlítendő.

Közlünk majd először nálunk olvasható verseket szerzőnktől. Készül egy interjú, melyben mindenekelőtt a friss könyvről kérdezzük. Megmutatjuk, a zene, a film, a képzőművészet és a színház klasszikusai és kortárs művei közül mit kedvel. Majd a fiatal irodalom egy alkotóját ajánlja a Litera olvasóinak. Áprilisban minden hétvégén Kemény Istvánnal találkozhatnak a Literán.

A Litera egyik legkorábbi Nagyvizitjén a költővel Bartis Attila beszélgetett.

2011-ben a Litera születésnapján, a Rájátszásban Kemény István Kollár-Klemecz Lászlóval lépett fel. A felvétel itt látható:

2012-ben egy éven át Kemény István írta a 2flekkent. A szövegeket ebben a dossziában olvashatják.

Szigorúan titkos című programunkon Poszt című írását olvasta fel.

Kornis Mihály 2013-ban, a Nyitott Műhelyben kortárs szerzők szövegeit adta elő. A Literától a sorozatot Valuska Gábor rögzítette. A Kemény István-estet itt nézhetik meg.

A 2016-os könyvfesztiválon kortárs íróknak szegeztük Esterházy Péter kérdését: Milyen a mai prózaíró? kemény István válaszát ezen a videófelvételen láthatják.

Legutóbb, 2017-ben, Kemény Istvánnal Lúdbőr című esszékötetéről Jánossy Lajos beszélgetett.

Áprilisban minden hétvégén Kemény Istvánnal találkozhatnak a Literán!