Hírek – 2007. február 7.

A Filmszemle díjazottjai

Bollók Csabáé a legjobb szerzői film, Rohonyi Gáboré a legjobb műfaji film díja

Hírek–2007. február 7.

Hírek

Bollók Csabáé a legjobb szerzői film, Rohonyi Gáboré a legjobb műfaji film díja
Bollók Csaba Iszka utazása című filmje kapta a legjobb szerzői filmnek járó díjat, a legjobb műfaji film a Konyec lett, melynek rendezője Rohonyi Gábor, forgatókönyvírója Lovas Balázs, a legjobb rendezőnek járó díjat Szász János érdemelte ki az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmjével. A legjobb operatőr Máthé Tibor (Ópium), a legjobb forgatókönyvíró Elek Judit (A hét nyolcadik napja).

A 38. Magyar Filmszemle Játékfilmes zsűrijének döntése
 
- A 38. Magyar Filmszemle legjobb szerzői filmjének járó díját Bollók Csaba: Iszka utazása című filmje kapja a lelki mélység realista és őszinte megközelítéséért, a meggyőző integritásért.
 
- A 38. Magyar Filmszemle legjobb műfaji filmjének járó díját Rohonyi Gábor kapja Konyec című filmjéért, a film ötletességéért, gazdag humoráért.
 
- A 38. Magyar Filmszemle legjobb rendezője díját a zsűri Szász Jánosnak ítéli az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója  c.  filmért, amely  merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig.
 
- A legjobb operatőrnek járó díjat a zsűri Máthé Tibornak ítéli az Ópium c. film fényképezéséért, a határozottság és gyengédség együttes megjelenítéséért.
 
- A Simó Sándorról elnevezett elsőfilmes díjat a zsűri Bogdán Árpádnak ítélte a Boldog új élet című filmért, a személyes tragédia költői látomásáért.
 
- A legjobb látvány díjat a Dolina című film alkotóközösségének ítélte a zsűri (díszlet: Árvai György, jelmez: Szűcs Edit, Breckl János, operatőr: Medvigy Gábor, rendező: Kamondi Zoltán).
 
- A legjobb forgatókönyvírói díjat  ElekJudit: A hét nyolcadik napja című filmjének ítéli a zsűri, a számos eredeti karaktert felvonultató, valósághoz közeli komplex történetért.
 
- A legjobb női alakítás díját  Kovács Katának ítélte a zsűri, a Kythera című filmben folyamatos  és határozott filmes jelenlétet nyújtó eszköztelen szerepjátékáért.
 
- A legjobb férfi alakítás díját  Zsótér Sándornak ítélte a zsűri, a Töredék című filmben nyújtott intenzív megigéző alakításáért.
 
- A legjobb eredeti filmzene díját Membran kapja, a Boldog új élet című film zenei munkájáért.
 
- A produceri díjat a zsűri Sipos Gábornak és Rajna Gábornak, a Laokoon Film producereinek ítéli a Boldog új élet c. film produceri és a Lassú tükör c. film társproduceri tevékenységéért.
 
- Az Arany olló-díjat  Czakó Judit vágó kapja az Iszka utazása és a Kythera c. film vágói munkájáért.
 
- Az Arany mikrofon-díjat az Ópium című filmben végzett hangmérnöki munkáért Sipos István, Manuel Laval és Matthias Schwab kapja.
 
- Elismerő oklevelet kap  Igor és Ivan Buharov a Lassú tükör c. filmjének a szürreális és reális kompozíciójáért, melyet a nézőnek kell helyreigazítani. 
 
 
A 38. Magyar Filmszemle Kisjáték– és kísérleti filmes zsűrijének döntése
 
- A 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmjének járó díjat Nemes Jeles László kapja  Türelem c. filmjéért, az érzékeny téma szokatlan feldolgozásáért.
 
- A kísérleti film kategória különdíját  Nicolaus Myslicki: Álszent  c. filmje kapja, a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért.
 
- A zsűri rendezői különdíját a két testvér találkozásának és elválásának érzékeny bemutatásáért Nagy Dénes kapja az Együtt című filmért.
 
- A zsűri operatőri díját az Alterego c. film operatőre, Tóth Widamon Máté kapja, a lakásbelsők tartózkodó, de a szereplők személyiségét is kisugárzó világításáért, a képek tartózkodó intimitásáért.
 
- Elismerő oklevelet kap Horváth Lili a Vakáció c. film atmoszférateremtő, a szereplők belső világát mély empátiával bemutató rendezéséért.
 
 
A 38. Magyar Filmszemle Dokumentumfilmes zsűrijének döntése
 
- Az év legjobb dokumentumfilmjének járó díjat  Kincses Réka kapja a Balkán bajnok című filmért, az erdélyi sors egyetemes érvényű bemutatásáért, melyet a rendező családjának és politikus apjának életén keresztül mutat be.
 
- A rendezői díjat  Kőszegi Edit kapja a Menekülés a szerelembe című filmért, az élet, halál, szerelem motívumának ábrázolásáért egy cigányasszony sorsán keresztül.
 
- Schiffer Pál – díjat  Pigniczki Réka kapja, a Hazatérés: Egy szabadságharcos története című munkáért, melyben egy 56-ban Amerikába menekült apa sorsát tárja fel dokumentumfilmes módszerrel lányai utazásain keresztül.
 
- Az esélyegyenlőségi díjat  Zsigmond Dezső kapja, az Élik az életüket című munkáért, melyben egy család leépülésének drámai képei és történetei a megállíthatatlannak látszó elnyomorodás világában.
 
- Az operatőri díjat  Talán Csaba kapja, az Elboronálva c. film fényképezéséért, a tanyavilágban élő emberek lassú elmúlásának érzékeny operatőri eszközökkel történő ábrázolásáért.
 
- A kiemelkedő művészi teljesítményért  oklevelet kap: Forgács Péter a Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter – A szépség útja; Gulyás Gyula az Itt az idő; Szobolits Béla a Miért?! Egy tragikus szerelem története; Kékesi Attila A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában című filmért.
 
 
A 38. Magyar Filmszemle Tudományos-Ismeretterjesztő filmes zsűrijének döntése
 
- Az év legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmjének járó díjat  Kóthy Judit-Topits Judit: Forró ősz a hidegháborúban című alkotása kapja, elismerve ezzel az alapos és szakszerű kutatást, a pontos szerkesztést, a film objektivitását, s nem utolsó sorban azt a koncepciót, amely az 1956-os magyarországi forradalmat szélesebb történelmi kontextusban mutatja meg.
 
- A zsűri Dér András:  A hét főbűn (Bűnök ezek?) című filmjének ítélte a legjobb rendezésért járó díjat, elismerve ezzel azt az eredeti rendezői koncepciót, amely az elvont gondolatokat a megszólalók személyén keresztül megélhetővé, személyessé tette.
 
- A legjobb témaválasztásért járó díjat a zsűri Tóth Zsolt Marcell: Budapesti vadon című filmjének ítélte, a rendkívül élő, friss témaválasztásért, és remek megfigyeléseivel képes rádöbbenteni nézőit új összefüggésekre.
 
 
Különdíjak
 
- A Magyar Rendezők Társasága, a HSD által alapított Stáb mestere-díjat - amelyet azok a kiváló film és televíziós munkatársak kaphatnak, kiknek munkája nélkülözhetetlen a filmek megvalósításához - Galsainé Einhorn Zsuzsa berendező és  Krasnyánszky Gyula  pirotechnikus kapják.
 
- Az Országos Diákzsűri fődíját, a Zöld Holló fődíjat  Bollók Csaba kapja az Iszka utazása című filmért, a minden képkockából sugárzó őszinteségéért, amely képes volt egy ilyen, csak ritkán belátható világot a közönség elé tárni.
 
- A Színház és Filmművészeti Egyetem Film-főtanszak hallgatói a 2006-os esztendő legjobb tanárának járó Nyakkendő-díjat  Sellő Hajnalnak ítélték oda.
 
- A Magyar Filmplakát kiállítás és verseny szakmai díját  Pálos György Sztornó című filmjének plakátja kapta, melynek tervezője: Behan Mária.
 
A Magyar Filmplakát kiállítás és verseny közönségdíját 2007-ben a helyszíni és az internetes szavazok alapján Goda Krisztina: Szabadság Szerelem c. filmjének plakátja kapta, melynek tervezői: Kovács Gergely és Juhász Örsi.
 
A kiállítás szakmai partnere, a Multireklám ZRT. díját a szakmai zsűri által kiválasztott  Sztornó c. filmplakát készíttetői, a film producere, Czabán György és a forgalmazó Hungarotop igazgatója, Prukner Pál kapja.
 
- A Mozisok Országos Szövetségének díját a 2006-os naptári évben a legmagasabb nézőszámot elért magyar játékfilm, a Szabadság, szerelem kapja.
 
- Az Országos- Rádió és Televízió Testület külön nézettségi díjat ad át, amelyet a legmagasabb nézőszámot elért játékfilm, a Csak szex és más semmi alkotói kapják.A díj kiírása azokra a filmekre vonatkozik, amelyek 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között kerültek moziforgalmazásra, és az idei Filmszemlét megelőző esztendőben 12 teljes műsorhét állt a forgalmazás rendelkezésére.
 
- Az internetes közönségszavazatok alapján a legjobb nagyjátékfilmnek járó filmhu-díjat a  Konyec című filmjéért Rohonyi Gábor kapja.
 
- Az internetes közönségszavazatok alapján a Tv2 25 millió forintos különdíját a szavazók körében legnépszerűbb film, a Konyec kapja.
 
- A külföldi kritikusok és újságírók szavazatai alapján a Gene Moskowitz-díjat  Szász János kapja, az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmjéért.
 
Az Országos Diákzsűri díjazottjai
 
NAGYJÁTÉKFILM:
fődíj: Bollók Csaba:  Iszka utazása
Indoklás: A minden képkockájából sugárzó őszinteségéért, amely által az alkotó képes volt egy ilyen módon csak ritkán látható világot a közönség elé tárni.
különdíj: Herendi Gábor: Lora
Indoklás: A film forgatókönyvéért, kiváltképp a történet struktúrájáért.
 
ELSŐFILM:
-  fődíj: Bogdán Árpád: Boldog új élet
Indoklás: a film képi és zenei világának erős atmoszférateremtő képességéért.
-  különdíj: Rohonyi Gábor: Konyec – Az utolsó csekk a pohárban
Indoklás: Földi Teri és Keres Emil színészpáros kiemelkedő alakításáért.
 
DOKUMENTUMFILM:
-  fődíj: Pigniczky Réka: Hazatérés: Egy szabadságharcos története
Indoklás: A téma feldolgozásában, személyessége ellenére, kellőképpen objektív tudott maradni, az elsőfilmként érzékletesen és izgalmasan építkező alkotás.
-  különdíj: Muhi András Pires: Magyarfutball, a 91. perc
Indoklás: Bátor film, amely elrugaszkodott a klasszikus témáktól, aktuális kérdést boncolgat szakmai és filmes szempontból egyaránt felkészülten.  
 
KÍSÉRLETI ÉS KISJÁTÉKFILM:
- fődíj: Nagy Dénes: Együtt
Indoklás: Egy bonyolult kapcsolatrendszer feszes keretek közötti érzékletes ábrázolásáért.
különdíj: Csáki László: A hangya és a tücsök
Indoklás: Az erősen stilizált filmtérben megvalósult kreatív történetépítkezésért. 
 
A Büntető Mozidélutánnal közös filmzenei díj: Bogdán Árpád: Boldog új élet című film zenéjéért a Membran zenei formációnak.
 
Az Edupress oktatási portállal közös díj: A legígéretesebb fiatal tehetség: Schwechtje Mihály: Az alma. Indoklás: A rendező által megteremtett világ hitelességéért és a kiváló színészvezetésért.