Végel László

Dossziék


Végel László: A lelátón vagy az arénában?

Végel László: A lelátón vagy az arénában?

A bölcsességet azért említem, mert manapság a bölcsesség szinonimája az óvatos, kocsonyás relativizmus. Azt vettem észre, hogy ebben az anarchiában az irodalomnak sikerül az elsikkasztott, ellopott, meghamisított történeteink nyomába szegődni. – A hónap szerzőjét, Végel Lászlót a Litera szerkesztői kérdezték.

A színházak lázadoznak, a filmek emlékeztetnek, a regények figyelmeztetnek

A színházak lázadoznak, a filmek emlékeztetnek, a regények figyelmeztetnek

A hónap szerzője, Végel László Urbán András és Oliver Frljić színházi rendezéseit,  Želimir Žilnik filmjeit, Mirko Kovač, Slobodan Šnajder vagy Miljenko Jergović regényeit ajánlja.

A hónap szerzője: Végel László

A hónap szerzője: Végel László

A Litera minden hónapban „megválasztja” a hónap szerzőjét. Havonta egy író, költő áll a figyelem a fókuszában, aki több műfajban is megmutatja magát, készül vele interjú, közöljük friss műveit, megkérdezzük más művészeti területek alkotásairól és a fiatal irodalomról is. 2018 márciusában Végel László a hónap szerzője a Literán.

Végel László: A báni palotában

Végel László: A báni palotában

Mind inkább meg vagyok győződve róla, hogy Tito biztos volt benne, hogy halála után széthullik az ország. – A hónap szerzője ez év áprilisában, az újvidéki Akademska knjiga kiadásában megjelenő Újvidéki napló 1991-2016 című könyvéből olvashatnak részleteket.

Előhívás – Végel László Exterritóriumáról

Előhívás – Végel László Exterritóriumáról

2017. február 8-án, szerdán este 7-től Végel László: Exterritórium – Ezredvégi jelenetek című könyve lesz az Előhívás témája. Az Újvidéken, a NATO-bombázások alatt született regényről Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Sipos Balázs beszélget. 

Elmarad a január 11-ei Előhívás

Elmarad a január 11-ei Előhívás

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a 2017. január 11-ére tervezett Előhívás-est a Nyitott Műhelyben betegség miatt elmarad. A Végel László művéről szóló beszélgetést a következő alkalommal, február 8-án tartjuk meg.

Végel László: A hontalanság dicsérete

Végel László: A hontalanság dicsérete

A Hazám című esszégyűjtemény 14 magyar értelmiségi – köztük író, orvos, szociológus, filozófus – vallomását tartalmazza arról a hazáról, amelyet többségi vagy kisebbségi alkotóként, gondolkodóként nap mint nap megélnek. A kötetből Végel László esszéjét ajánljuk.

Végel László regényének színpadi sikere

Végel László regényének színpadi sikere

A Kossuth-díjas vajdasági magyar író Neoplanta – avagy az Ígéret Földje című városregényéből készült színpadi feldolgozás kapta a legjobb előadás díját az 59. újvidéki Sterija Játékokon. A darabot Urbán András állította színpadra.

A Neoplanta elnyerte a Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiváljának fődíját

A Neoplanta elnyerte a Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiváljának fődíját

A Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiváljának a legjobb drámaelőadásért járó díját az Újvidéki Színház Neoplanta című előadása nyerte el, amelyet Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regénye alapján Urbán András rendezett.

Végel László: Neoplanta, avagy az Ígéret Földje

Végel László: Neoplanta, avagy az Ígéret Földje

"Ne izgasd magad a fogmosás miatt, mert azt mondta apám, hogy ezt a baromságot a németek találták ki, a mi kulákjaink úrhatnámságból utánozzák őket. Látta, amint a fogságban egy sváb tiszt, étkezés után, rendszeresen, hosszan öblögette a szájüregét."  - Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című könyvébő ajánluk részletet.

Végel László: Neoplanta avagy az Ígéret földje

Végel László: Neoplanta avagy az Ígéret földje

Élet és harcok a soknemzetiségű Újvidéken, Neoplantán. A magyar írónak mindezekről Lazo Pavletic szerb fiákeres mesél. - Végel László Neoplanta avagy az Ígéret földje című regényéből olvashatnak részletet. 

Radnóti Sándor és Vári György Végel Lászlóról az Ex Symposionban

Radnóti Sándor és Vári György Végel Lászlóról az Ex Symposionban

Az Ex Symposion legújabb, Végel Lászlóról szóló (2012/80.) számát február végén mutatták be a kishegyesi Dombos Festen. Az alábbiakban Radnóti Sándor bevezetőjét és Vári György írását olvashatják belőle.

Kaiser Ottó fotónaplója 7.

Kaiser Ottó fotónaplója 7.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Ezen a héten Kaiser Ottó fotóit láthatják nálunk, ma Szilágyi István, Orbán János Dénes, Békés Pál, Végel László, Nagy Pál és Vermes Géza portréját és a képek történetét osztja meg velünk.

Hontalanság

Hontalanság

Végel a a hontalanság krónikása, magánya azonban konokul és következetesen vállalt autonómia. - A legutóbbi Előhíváson Végel László Bűnhődés című könyvéről volt szó a Nyitott Műhelyben. Hegedűs Barbara beszámolója.

Előhívás - Végel László Bűnhődés című könyvéről

Előhívás - Végel László Bűnhődés című könyvéről

2012. november 7-én este héttől a Litera és a Nyitott Műhely közös, Előhívás című sorozatában Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Vári György Végel László: Bűnhődés című naplóregényéről beszélget a Nyitott Műhelyben.

Egykor és most

Egykor és most

Végel alanyi formában vall, tehát vet számot saját Jugoszlávia-elbeszélésével, hovatovább nevelődési históriájával, amelynek értelemadó foglalata a Tito marsall vezette szomszédos konföderáció volt. - Jánossy Lajos recenziója Végel László Bűnhődés című kötetéről

Szabadpolc 5. - A gazdag, az okos és a szép

Szabadpolc 5. - A gazdag, az okos és a szép

A Litera a könyvhétre úgynevezett szabadpolcok összeállítására kért fel öt fiatal, tehetséges kritikust. A polcokon nincs szoros tematikus összefüggés, ám a könyvek valamiképp mégis sort alkotnak. Utolsóként Kassai Zsigmond kritikáit olvashatják Végel László Bűnhődés, Spiró György Magtár és Báthori Csaba Ellenmérgek című kötetéről.

Végel László: Bűnhődés

Végel László: Bűnhődés

"Túl a férfikor delén először talál­kozol Európa hét­köznapi valóságával, eddig csak a kis nemzetek nyomorúságos civakodásait láttad, most a bőrödön tapasztalod a nagyok előkelő önzését." - Végel László Könyvhétre megjelenő, Bűnhődés című regényéből közlünk részletet a Noran Libro Kiadónak köszönhetően.

És hol maradt a dicsőséges múlt?

És hol maradt a dicsőséges múlt?

"Ma tehát Magyarországon és Szerbiában minden rendben." - Ezen a héten a Híd folyóirat szerzői és szerkesztői írják a netnaplót, ma Végel Lászlót olvashatják.

Dragomán György és Végel László is a díjazottak között

Dragomán György és Végel László is a díjazottak között

2008. december 19-én este hattól a Kossuth Klubban adják át a Mozgó Világ Nívódíjait. Vers kategóriában Szöllősi Mátyás, próza kategóriában Dragomán György, esszé kategóriában Végel László veheti át az elismerést.

A Dunánál

A Dunánál

A piacok, a pályaudvarok és a kis kávézók mellett a parkokat kedvelem legjobban, a parkokat, amelyeknek a hangulata felidézi a régi újvidéki polgárság életmódját. Kiülni a parkba, valamikor ünnepet jelentett, és a vasárnap délutáni sétára is fel kellett készülni, ki kellett választani a megfelelő gardróbot és vissza kellett nyerni a lelki nyugalmat.

Szerbiai happy end

Szerbiai happy end

Másnap váratlanul eltűnt a fafirka. Valakik lesúrolták a fehér márványlapot.
Bizonyára ez történne ma, ha valaki netán ezt írná ki a pályaudvar márványfalára: „Djindjic jöjj vissza”, s alatta néhány nap múlva a következő mondat lenne olvasható: „Nem jövök – Zoran Djindjić.”

Márai igazáról

Márai igazáról

Felnőtté válásom, szellemi érlelődésem is más körülmények között zajlott. Amit láttam és tapasztaltam, az egyszerűen arról szólt, amit Márai Sándor fejezett ki örökérvényűen: „Magyar az – dobjuk végre a szemétre a sok híg elméletet – akinek az anyanyelve magyar, s aki úgy érzi, azonos az anyanyelvével és magyar. Minden más gonosz és veszélyes halandzsa.”

Belgrádban

Belgrádban

Sem előtte, sem, utána a magyarságnak nem volt olyan nagy az ázsiója, mint a kilencvenes évek elején. Az átlagembernek Magyarország jelentette a nagyvilágot, mert csak oda utazhatott, az értelmiség pedig a demokratikus magyar ellenzéket emelte piadesztálra. A magyar kultúra rangja olyan volt, hogy óvta a magyar kisebbséget is.

Apokrif Szerbia, apokrif Magyarország?

Apokrif Szerbia, apokrif Magyarország?

A két ország szellemileg mintha nem tudna többé mit mondani egymásnak, holott soha még nem volt ennyi közös témájuk, mint az elmúlt egy-két évtizedben. A hasonlóságokról, és a különbségekről is lenne értekezni való. Ám, mégis értetlenül élnek egymás mellett, a rendszerváltások másnaposságában.

A buli és a yuppi

A buli és a yuppi

Tétován forgatta a kezében a szürke, keménykötésű munkakönyvet, amely pontosan regisztrálta, hol, mikor, mennyi időt dolgoztam. Az árulkodó dátumozás engedni sejtette, hogy miért pont akkor találtam magam az utcán. Hatvannyolcban az egyetemistatüntetésekkel rokonszenveztem, 1992-ben pedig Miloševićtyel ellenszenveztem, mire politikusai jobbnak látták menesztésemet. Az alak tehát az életemben vájkált.

Egy kiló magyar paradicsom

Egy kiló magyar paradicsom

  Ezúttal, 2008 tavaszán az Avala Expresszben végérvényesen be kellett látnom, hogy lezárult egy korszak, s Közép-Kelet-Európa kezd unalmas lenni. Hol vannak azok az idők, amikor a csempészek légiesítették a határokat? Hol vannak a rigorózus vámellenőrök, akiket le kellett kenyerezni? Hol vannak az értelmiségiek, akik úgy utaztak le-föl, mintha titkos küldetésben lennének? Okkal, hiszen valamiképpen ők is csempészek voltak, titkos árut hoztak - vittek.

Kitüntették Végel Lászlót

Kitüntették Végel Lászlót

Az elismerést ünnepélyes keretek között Sólyom László köztársasági elnök adta át.

Végel-Symposion

Végel-Symposion

A kötet a térségi kötődés előtérbe állításával a különböző nyelvek és kultúrák egymásmellettiségéből és együttéléséből származó összefüggéseket irodalmi, művelődéselméleti, művészetbölcseleti kontextusban kívánja láttatni.

Füst Milán-díjat kap Csaplár Vilmos és Végel László

Füst Milán-díjat kap Csaplár Vilmos és Végel László

A Füst Milán özvegye által alapított díjat 1975 óta évente váltakozva ítélik oda két költőnek, illetve két prózaírónak.