Másik városom

Dossziék


München

München

Negyedszer vagyok Münchenben, de az első három útra alig is emlékszem. Összehasonítási alapom így nincs, elcsodálkozáshoz hál' istennek annál több. – Szerbhorváth György beszámolója a normális Münchenről, Másik városom című sorozatunkban

Marokháza

Marokháza

Napsütés pirít, almafa virágzik, zsongnak a méhek. A diófa alatt, ahol majd egy év múlva, s aztán több-kevesebb rendszerességgel nyolcvan-száz embernek ökröt sütök, bográcsban, üstben birkát főzök, derék fölé ér a fű. - Kőrössi P. József Marokházáról (= Márkháza) írt a literának.

A menedék

A menedék

Orebič fölött állunk a ferencesek kolostoránál, irdatlan magasban, a hódítók gőgjével nézzük a szigeteket, de hátratekintve mindjárt alázatosabbak leszünk, a Szent Ilija ezres gerince dől ránk. Fönt vagyunk mélyen. - Reményi József Tamás másik városa Orebič.

Érik a gyümölcs Debrecenben

Érik a gyümölcs Debrecenben

A töredezett betonon néha meg is botlok. Pont úgy, mint az életben, jut eszembe. De hát ez az életem, mondom magamban. Az első 19 évem. Gyűlölöm és szeretem Debrecent. - Harangi Andrea Debrecenről írt a literának.

Sajóbábony

Sajóbábony

Igen, tudom, eljutok oda, egyszer el, a vágyak városába, az én városomba, az egyetlen, a legélhetőbb helyre, a szívemben, a lelkemben, az imáimban helyet foglaló Édenbe, Sajóbábonyba... - Ambrus Judit városa a Bükk keleti lankáin elhelyezkedő Sajóbábony.

Részlet a velencei vázlatfüzetből

Részlet a velencei vázlatfüzetből

...a szerző szerint a tükröző felületű víz a főszereplő, melyet egyértelműen az idő leképződésének tekint. - K. Kabai Lóránt kedves városa Velence. Írásában a litera nyári körkérdésére válaszolt.

Egy fűszeres jeruzsálemi éjszakán

Egy fűszeres jeruzsálemi éjszakán

...korántsem vagyok biztos benne, hogyha ma szállnék le a tel avivi reptéren, képes volnék oldottan megérinteni a forró aszfaltot. Mert a távolság nem csupán Pest és Jeruzsálem között feszül: „a távolság én magam vagyok”. - Szántó T. Gábor Jeruzsálemről írt a literának.

Thesszaloniki

Thesszaloniki

Szalonikiben jó egy frappét meginni a nagy platánfa alatt a téren, nézni a talaj hűvösebb gödreibe simuló kóborkutyákat, a kocsitetőre hullott narancsot, a házak erkélyén a leandert, és nem csinálni semmit. - Mesterházi Mónika Thesszalonikiről írt a literának.

Delhi adományai

Delhi adományai

Sötétedés előtt félórával, csodával határos módon, segítség nélkül visszataláltam a szállodába, felszaladtam a szobába, kibámultam a hatalmas üvegablakon, elláttam Delhi fölött, a szellemváros, Fatehpur Sikri, Agra és a Taj Mahal irányába... - Centauri Delhiről írt a literának.

Leuven, van másik

Leuven, van másik

Tényleg, a virágok. Leuvenben növénynek lenni jó dolog. Tán még az akasztófavirágoknak is más sorsuk volt, mint bárhol máshol a világban. Sehol annyi utcai növénykészség, annyira észrevétlenül benne a térben. - Vass Tibor Leuvenről írt a litera olvasóinak.

Sárcsótány

Sárcsótány

Sárcsótány kicsi, jelentéktelen város valahol a világ vége előtt, mondjuk jobbra. Ha arra jár az ember, nem néz semmi jót ki belőle, s a város is hasonlóképpen viselkedik. - Sopotnik Zoltán szülővárosáról, Salgótarjánról írt a litera olvasóinak.

Chapel Hill

Chapel Hill

A hölgy sértetten panaszkodik... Ebben az államban az 1960-as évek végéig a négerek nem szállhattak fel a buszra, most meg nézzenek oda, hogy elszállt velük a ló. - Menyhért Anna az 50 ezres lélekszámú, egyetem köré épült dél-karolinai kisvárosról, Chapel Hillről írt a litera körkérdésében.

Színek, fák, gang

Színek, fák, gang

Bizonyos szempontból a sors kegyeltje lehetek, hiszen a kedvenc városomban élek. Nyáron, két-három órával naplemente előtt kiszínesedik a végtelenül egyenes Üllői út. - Benedek Szabolcs városa Budapest, azon belül is a Ferenc- és Józsefváros, erről ír a literának nyári körkérdésre adott válaszában.

Zárt tengeren

Zárt tengeren

Itt voltam beteg, gyógyultam, eszméltem, hosszú hónapokon át. Nyár közepére a sziklás, kopárnak mondható domboldal alig néhány fája felől felerősödött a zsizsegés, és végeérhetetlenül követte a hegyről tengerpartig kanyargó meredek ösvényt. - Berniczky Éva városa egy Fekete-tenger parti kis település, Szimeiz.

Szelek városa

Szelek városa

Pénztelen csavargó voltam egy világváros szívét, szívverését keresve. Chicago a neve, Illinois államban található meg, a Michigan tó partján. Itt mindig fúj a szél… - Zalán Tibor Chicagóról írt a litera olvasóinak körkérdésünkre adott válaszában.

Duino

Duino

Találkozni itt a tengerrel olyan, mint összes régi szerelmünket megpillanthatni, nem külön-külön, de egyszerre, ugyanabban a pillanatban. Mintha magát a szerelmet éreznénk, ahogy boldogan, (mint kés), forog a szívben. - Tomaji Attila Rilke Duinói elégiáinak városáról írt a literának.

Buenos Aires

Buenos Aires

Az első napokban nem értettem, miért járnak a nők lesütött szemmel. Aztán hamar rájöttem: ha egy nő felveszi a szemkontaktust, a férfi kihívásnak veszi, mosolyog, kacsingat, cuppog. - Kiss Judit Ágnes Buenos Airesről írt a literának.

Az a szent város

Az a szent város

Galegóföld központja, Santiago de Compostela, a zarándokváros igencsak divatos hely – majdnem annyira, mint az út, a híres camiño, amin át megközelíthetik a várost a hívő katolikusok és még sokan. - A szent városról Bánki Éva írt a litera olvasóinak.

Dunscore forever

Dunscore forever

...miközben Johnnal a Hanga-völgyben négykerekű terepmotorozunk, Vari viráglevest főz, árvácskákkal a tetején, meg lehet enni, mondja, virágot már régen ettem, mondom, ők sokat esznek, mondja, látszik, mondom. - Halász Margit a skóciai Dunscore-ról írt a litera körkérdésében.

No apocalypse not now

No apocalypse not now

Bruges-t látni kell, mert közel van mindenhez, olyan, mint egy ékszerdoboz, egy igazi, megmaradt, középkori város. A hitelesség utolsó cérnaszála. - Másik városom című sorozatunkban Turi Tímea és Vári György beszámolóját olvashatják Bruges-ből.

Hazabeszélek

Hazabeszélek

...ledőltem kicsit és félálomban egri leányka voltam megint, de rossz, rossz lány; bikavér: atlaszselymen vonaglik a ringyó, igaz, ami nem lehet igaz, s ami igaz kell legyen, messze kerül. - Spiegelmann Laura városa Eger. A litera körkérdésére adott válaszát olvashatják.

Én déli városom

Én déli városom

A gyüttment pedig megvackol a napozóágyon, s ott alszik az első erős hajnali sugárig. Valami belső, egyszemélyes románcot él át: beleszeret a szellő szagába, az üvegkékbe, a víz fölé táguló keleti égbe... - Falcsik Mari Ráckevéről írt a litera nyári körkérdésében.

Egy másik városról

Egy másik városról

Az aszfalt őrzi a lépések lenyomatát. Gyerekek sietős, apró lépteit, öregek csoszogását, a szerelmesek kacskaringóit. Aranylik a sör, mintha a hordónak lelke volna. - Babiczky Tibor nyári körkérdésre adott válaszában egy Balaton-parti zsákfaluról, Pálkövéről olvashatnak.

A város, ahova hívlak

A város, ahova hívlak

...nincs a térképeken, énekelte Koncz Zsuzsa. Ő a moziról mesélt, nekem mostanában folyamatosan egyfajta belső mozi pereg, vetítődik az érzéseimre, irányítja a lépteimet. - Karafiáth Orsolya Berlinről és Padováról ír a litera nyári körkérdésére adott válaszában.

A homokvörös város: Marrakes

A homokvörös város: Marrakes

A központi mecset mellett hatalmas kiterjedésű hortus, a paradicsomra emlékeztető rózsákkal, a milliós város körül olaj-, citrom-, narancs-, datolyapálma-liget: egy kert foglalja magába a várost... - Géczi János a litera nyári körkérdésére adott válaszában Marrakesről írt.

Cer

Cer

Isztria télen, ugyanúgy, akárcsak nyáron egy tudathasadt álom. A nap süt és üt, kiveri minden depresszióláng fogát. - DrMáriás egy olyan isztriai helyről mesél a litera olvasóinak, amely már nincs, a neve: Cer.

Róma felsorolhatatlan

Róma felsorolhatatlan

Fergeteges ízei vannak: nyelvének, ételeinek. Ha csak kísérletet teszel, hogy közeledj hozzá, megnyílik: gyűrűk sokasága e város, antik, középkori, barokk, keresztény és vérlázítóan pogány, prűd és erotikus... - Csehy Zoltán kedves helye Róma, a litera nyári körkérdésére adott válaszában az örök városról olvashatnak.

Van Berlinben egy biciklim

Van Berlinben egy biciklim

Potsdamhoz közeledve egyre több a tó, lépten-nyomon kastélyba botlik az ember, esetleg Kleist sírjába. Fontánénál erre járnak ki a berliniek a várost elfeledni... - Vörös István másik városa Berlin, erről ír a litera olvasóinak nyári körkérdésünkre.

Szarajevó hernyói

Szarajevó hernyói

A Baščaršija végén, az óváros főterén, miután körbejártuk a díszkutat, válogattunk valamelyik bazárban, ittunk egy bosnyák kávét vagy ettünk egy nagy ćevabot, és elégedetten hátradőlünk, pont jól rálátunk a szemközti hegyoldalra. - Krusovszky Dénes Szarajevóról írt a litera nyári körkérdésében.

Astano

Astano

És Luinóba is elmegyünk, / a Lago Maggiore partján sétálunk, / köd van, és eső van - Rapai Ágnes a svájci Astanóról írt versét olvashatják a litera olvasói nyári körkérdésünkre adott válaszában.

Saint Louis – a kapu, ahol bárkit beengednek

Saint Louis – a kapu, ahol bárkit beengednek

Ezeken az utcákon gyalogolva jutottam el a belvárosba, ami nappal üzleti negyed, este kiürült felhőkarcolós gettó. - Gyukics Gábor Saint Louisról írt a litera nyári körkérdésére adott válaszában.

Szépség és szörnység

Szépség és szörnység

Brüsszel, a szép, és Brüsszel, a csúnya. A Tőzsde lépcsője párok találkozóhelye, a közeli Cirio bárban a falon dombornyomott, eklektikus bőrtapéta... - Lackfi János Brüsszelről mesélt a litera olvasóinak nyári körkérdésünkben.

Belső város

Belső város

...amikor másnap elhúztuk a sötétítőfüggönyt, már csak az látszott a világból, ami tiszta, ami fehér, ami hó... - Kiss Ottó Esztergomról mesél a litera nyári körkérdésében.

Gaupne, Sognefjord, metamorfózis

Gaupne, Sognefjord, metamorfózis

Minden fjordnak megvan a saját, külön színárnyalata: Solvornnál tinta-fekete a víz, míg itt Gaupnében (az ablakból is rálátok egy részére) és Luster felé haladva türkiz. - Nyári körkérdésünkben szerzőink kedves városaikról mesélnek. Elsőként Acsai Roland Gaupnéról.