Könyvfesztivál 2013

Dossziék


Adelheid Duvanel: Anyám kalapjára

Adelheid Duvanel: Anyám kalapjára

Adelheid Duvanel szövegeit nem a kikapcsolódásra vagy izgalmakra vágyó olvasónak írta. Ez a könyv azoknak az olvasóknak szól, akik már ismerik a ráció szűkös ketrecét. Egyszóval: szívszaggató. - Adelheid Duvanel könyve a könyvfesztiválra jelent meg a BookArt Kiadónál, ebből ajánlunk most egy részletet.

Nicolas Bouvier: Világunk járása

Nicolas Bouvier: Világunk járása

Bouvier, aki nagymestere a költői prózának, biztos kézzel vázolja fel portréit, választja meg a színeket. A Világunk járása, Kerouac Országútonjának svájci változataként, ma már az útikönyvírók bibliája, olyan mû, amely visszaszerezte irodalmi rangját az útleírás műfajának. - Nicolas Bouvier könyve a BookArt kiadónál jelent meg, ebből olvashatnak most egy részletet.

Klaus Merz: Jakob alszik

Klaus Merz: Jakob alszik

Merz igazi költői prózát teremt. Szűkszavú, feszültsége az ellentétekből, az érzelmek szikár és váratlan adagolásából származik. - Klaus Merz könyve a BookArt Kiadónál jelent meg a könyvfesztiválra, ebből ajánlunk most egy részletet.

Rút Lichnerová: Anna Regina

Rút Lichnerová: Anna Regina

Anna Regina pillanatok alatt úgy beleszeretett Unc hideg, piros, nedves és náthás orrába, sőt Tobias Uncba tetőtől talpig, hogy alig állt a lábán. - Rút Lichnerová szlovák írónő regénye a könyvfesztiválra jelent meg az Európa Könyvkiadónál, ebből olvashatnak most egy részletet.

Amir Gutfreund: Traumatizált nép vagyunk

Amir Gutfreund: Traumatizált nép vagyunk

Matematikusi diplomával húsz évig katonatisztként szolgált az izraeli hadseregben. Ugyanennyi időn keresztül senkinek nem mutatta meg írásait. Amir Gutfreund első regényét A mi Holokausztunk címmel jelentette meg a könyvfesztiválra az Európa Kiadó. - A szerzővel, aki a könyvfesztiválra néhány napra Budapestre érkezett, Horn Gabriella beszélgetett.

Szkárosi Endre - Arany Imre: Verboterror

Szkárosi Endre - Arany Imre: Verboterror

Szkárosi Endre, a kortárs avantgárd irodalom egyik kulcsszereplője ismét a költészet lehetséges nyelveinek és kiterjesztéseinek, valamint a hordozó (ezúttal a könyv) összeillesztésének feszültségére alapozza új „költészetművészeti könyvmunkáját”. A mintegy 30 év költői performanszait összegző, a Magyar Műhely kiadásában megjelent könyv lapjaiból mutatunk néhány oldalt. 

Viktor Pelevin: S.N.U.F.F

Viktor Pelevin: S.N.U.F.F

Pelevin ezúttal is különleges képzelőerővel teremt meg egy bizarr világot, mely lehetővé teszi, hogy filozófiai gondolatait újabb megvilágításban tárja elénk. - Az Európa Könyvkiadónál megjelent S.N.U.F.F.-ból olvashatnak most nálunk egy részletet.

Stefano Benni: Én egy longseller vagyok

Stefano Benni: Én egy longseller vagyok

Amikor elkezdek írni, mindig az az érzésem, mintha szavakkal játszanék. Zeneinek kell lennem akkor is, ha írok – vallja Stefano Benni, aki a könyvfesztiválon mutatta be Gyorslábú Achille című regényét. Bennivel nemcsak a kötetről beszélgettünk, elárulta azt is, mit gondol a mai olasz politikáról, vagy hogy szokott-e írás közben zenét hallgatni. - A szerzőt Ruff Orsolya faggatta.

Amir Gutfreund: A mi holokausztunk

Amir Gutfreund: A mi holokausztunk

A történeteket dokumentálni kell, leírni mindent, amit csak lehet, önmagáért, önmagunkért – sugallja a haifai születésű alkalmazott matematikus, katonatiszt író, Amir Gutfreund Sapir-díjas regénye. - A mi holokausztunk a könyvfesztiválra jelent meg az Európa Könyvkiadónál, ebből olvashatnak most egy részletet nálunk.

Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Stefano Benni regénye napjaink szórakoztató Odüsszeusz-története. A fantasztikus elemekkel teli regény nemcsak a szereplők lelki történéseibe enged bepillantást, hanem apokaliptikus víziókat felvillantó társadalmi szatíra is. - A Scolar Kiadónál a könyvfesztiválra megjelenő regényből ajánlunk most egy részletet.

Eugen Ruge: Az élet szeretete az NDK-ban

Eugen Ruge: Az élet szeretete az NDK-ban

Eugen Rugéval, A fogyatkozó fény idején című regény szerzőjével az egykori Kelet-Németország életviszonyairól, a szereplőkhöz fűződő gyengéd írói tekintetről és a magyar és német változásokat követő különbségekről beszélgettünk. - Jánossy Lajos interjúja.

David Grossman: A világ végére

David Grossman: A világ végére

A világhírű izraeli író regénye lebilincselő meditáció a háborúról, a barátságról, a szerelemről és a családról. Grossman, akinek tulajdon fia is elesett a 2006-os izraeli-libanoni háborúban, a szíve legmélyéből írta meg ezt a kíméletlenül háborúellenes regényt. - A Scolar Kiadónál a könyvfesztiválra megjelenő regényből olvashatnak el nálunk egy részletet.

Gyerekes hangulatjelentés

Gyerekes hangulatjelentés

Számomra eddig is valódi ünnepet jelentett minden könyves ünnep, de az idei könyvfesztivál más: először megyek ki szerzőként. - A könyvfesztivál gyerekkönyves programjairól és a megjelent gyerekkönyvekről Tamás Zsuzsa beszámolóját olvashatják.

Nanni Balestrini: A költészet kilépett a könyvből

Nanni Balestrini: A költészet kilépett a könyvből

A szabály egyszerű: ha szétszedünk egy mondatot, összekeverjük a darabjait, és újra összerakjuk, teljesen új jelenséget kapunk. - Az idei Könyvfesztivál díszvendége Olaszország volt, amelynek képviseletében nálunk járt Nanni Balestrini is. A fesztiválon Szirmai Anna készített interjút a költővel. 

Nanni Balestrini: Száműzetés; Előzetes instrukciók

Nanni Balestrini: Száműzetés; Előzetes instrukciók

Nanni Balestrini sokak szerint a legnagyobb élő olasz költő, a félszázados olasz költészettörténet meghatározó alakja, aki a hatvanas évek legelején az irodalmi mérföldkőnek számító I Novissimi (A Legújabbak) antológiában vált ismertté Sanguinetivel, Pagliaranival, illetve Portával és Giulianival mint a Gruppo 63 meghatározó alakja. Két versét olvashatják most Szkárosi Endre fordításában.

A beetetés

A beetetés

A könyvfesztivál már hagyományosnak mondható szombat délelőtti monstre rendezvénye, az Európa matiné a kiadó új könyveit, régi-új külföldi szerzőit mutatja be azok aktív részvételével. A terembe lépve egy-egy színes, a kiadó logójával ellátott apró süteményt találtunk a székünkön. Ezzel kilóra meg lettünk véve. Remek stratégia! Még több édességet az irodalomba! - Miklya Anna beszámolója.

Az év kiadója ötödször is a Magvető - A Rájátszás Budai-díjas

Az év kiadója ötödször is a Magvető - A Rájátszás Budai-díjas

Idén 20. alkalommal megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált zárónapján, április 21-én került sor Az Év Kiadója, az Év Vidéki és az Év Fővárosi Könyvesboltja szakmai díjak, az Év hangoskönyves hangja díj és a Budai-díj átadására.

Átmenet az őrültek háza és egy vidámpark között

Átmenet az őrültek háza és egy vidámpark között

Izraelben félnek az emberek. Az állam átmenet egy őrültek háza és egy vidámpark között: megalakulásától kezdve állandó harcban áll, lakosai között rengeteg a holokauszttúlélő. - A könyvfesztiválon résztvevő izraeli szerzőkkel folytatott beszélgetésen Hegedűs Barbara járt.

Két helyszín - sok téma

Két helyszín - sok téma

A könyvfesztiválon a Disszonanciák és konszonanciák olasz-magyar irodalmi eszmecseréjén és a Tiszaeszlártól Auschwitzig című pódiumbeszélgetésen Jánossy Lajos jegyzetelt.

Halálkomoly irónia

Halálkomoly irónia

Ezalkalommal nem csak képzeletünkben pattannak el a villanykörték, mikor a kortárs magyar irodalom legsötétebb fekete lovagja színrelép. Krasznahorkai László maga oltja el a neonokat, finom csuklómozdulatokkal halad végig a kapcsolókon... - Szöllősi Barnabás beszámolója Krasznahorkai László Megy a világ című kötetének bemutatójáról.

Tetőfok

Tetőfok

Az utolsó napról van tisztem írni. Ez egy olyan vasárnap, amelyik nem üzemel vasárnapként, fel sem fogom, miért nincs nyitva a dohányárubolt, miért olyan Budapest, mint bombázás előtt, miért utazik annyi híres költő a villamoson... - Nagy Gabriella hangulatjelentése a Könyvfesztiválról.

Állandóan köztes állapotban vagyunk?

Állandóan köztes állapotban vagyunk?

Hogyan jelenik meg a mobilitás és a kultúrák találkozása fiatal európai írók életében és írásaikban – erről beszélgetett nyolc elsőkönyves szerző az Európa Pont és a Magyar Lettre Internationale által közösen szervezett pénteki európai írótalálkozó utolsó programján. A pódiumbeszélgetést Gács Anna moderálta. - Orzóy Ágnes beszámolója.

Egyre jobb a hangulat

Egyre jobb a hangulat

Szombatra megjönnek végre a vásárlók, tényleg megtelnek a termek, egyre melegebb van, Gabival meg összenézünk: hogy lehet, hogy minden ilyen flottul megy? Hát ez döbbenet. - Szekeres Dóra a Könyvfesztivál harmadik napjáról.

Giorgio Pressburger: A fehér közök törvénye

Giorgio Pressburger: A fehér közök törvénye

Öt nap múlva Fleischmann doktor azon kapta magát, hogy sehogy se tudja felidézni az „injekció" szó hangalakját. Csak állt a páciense előtt megkukulva. A szó jelentése ott keringett az agytekervényeiben, de a hangalakja nem jelent meg, egyszerűen beleveszett a semmibe. - Giorgio Pressburger könyve a könyvfesztiválra jelenik meg az Európa Könyvkiadónál, ebből olvashatnak most egy részletet.

Újraértelmező Szótár - Díjátadó - Képgaléria

Újraértelmező Szótár - Díjátadó - Képgaléria

Idén Újraértelmező Szótár címen hirdetett meghívásos és nyílt pályázatot portálunk. A Litera-díjat az nyerhette el, aki a zsűri véleménye szerint a legmesteribb módon fogalmazza meg irodalmi műfajban és eszközökkel a felkínált fogalmak egyikét, ő pedig Borbély Szilárd volt. - A díjátadásról készült képgalériánkat láthatják.

Pion István: Atlasz bírja

Pion István: Atlasz bírja

A szerző bemutatkozó kötete ennél tízévnyi felkészülés eredménye. Központi témája a család, a közvetlen ősök történetének meséje, a rájuk való emlékezés lehetősége: mi marad belőlük haláluk után, s mi lesz azokkal, akik a helyükre lépnek. - Pion István a Helikon kiadónál frissen megjelent Atlasz bírja című kötetéből olvashatnak el most nálunk két verset.

Michel Houellebecq: A halál technikai jellegű probléma

Michel Houellebecq: A halál technikai jellegű probléma

Michel Houellebecq, a mérsékelten barátságos író élőben ugyanúgy kizökkenti hallgatóját mindennapi komfortzónájából, ahogy teszi azt olvasóival a regényeiben. A kortárs francia irodalom egyik legnagyobb alakja lakonikus válaszaival egy pillanatra sem hazudtolta meg a róla kialakult képet. - A könyvfesztivál díszvendégével Marczisovszky Anna interjúzott.

Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Sirokai Mátyás új versei mintha régészeti leletek lennének egy eljövendő civilizáció szent irataiból: (...) akár a tajga közepén, akár egy intergalaktikus mentőkapszulában érezzük magunkat olvasás közben, egy dolog biztos: költészet ritkán van ilyen közel a csillagokhoz. - Sirokai Mátyás kötete nemrég jelent meg a Libri Kiadónál, ebből olvashatnak most egy részletet nálunk.

Stan és Pan a könyvekről

Stan és Pan a könyvekről

Olasz írók – magyar olvasók címmel szerveztek beszélgetést a könyvfesztiválon az olasz díszvendégség apropójából. Barna Imre két olasz szerzőt faggatott, az  egymással kedvesen furcsa párost alkotó Tullio Avoledót és Luca Cognolatót írói szokásaikról és munkájukról. A beszélgetésen Szöllősi Barnabás járt.

Hétköznap

Hétköznap

Szóval a pénteki hangulat már emelkedett, de még nem harsány, a hangulatjel, a Litera csillagvizsgálójának a galérián leszúrt „látcsövével" tekint a mélybe. - Jánossy Lajos a Könyvfesztivál második napjáról.

Krasznahorkai László: Megy a világ

Krasznahorkai László: Megy a világ

Megy a világ előre. És akkor mi marad hátra a végidők kezdetekor? Például Krasznahorkai László titokzatos-személyes elbeszélései, melyek között akad monológ, rövidtörténet, töprengés, vallomás, visszaemlékezés és előrepillantás; igazi mesterdarab mind. - Krasznahorkai László új kötete a könyfesztiválra jelent meg a Magvetőnél, ebből ajánljuk most A sebességről című írást.

Jože Hradil: Képek arc nélkül

Jože Hradil: Képek arc nélkül

Jože Hradilnak köszönhetjük többek között a szlovén-magyar szótárt, és most, mint írónak, ezt a varázslatos családi krónikát, melynek szereplői közt jelen van ő is. - A Európa Könyvkiadónál a könyvfesztiválra megjelenő Képek arc nélkül című regényből ajánlunk részletet. 

Beteg orvosok

Beteg orvosok

De nemcsak a Szent János Kórház, a Népszínház, a Karfenstein, a Dankó és a Szerdahelyi utca köti össze a novellákat, hanem a történetek főszereplői és tematikája is. A füzér minden darabja egy betegség vagy egy orvos esetét beszéli el. A Pressburger által írt Előszó tanúsága szerint mindegyiknek dokumentált valóságalapja van. - Szöllősi Barnabás kritikája Girogio Pressburger A fehér közök törvénye című kötetéről.

Michel Houellebecq: Lanzarote

Michel Houellebecq: Lanzarote

Mindent egybevetve: a vitában már megint csupa hülye vett részt. Újra elaludtam, és csak leszálláskor ébredtem fel. Hát ha így áll a helyzet, gondoltam, a XX. századnak még kurvára nincs vége. - Michel Houellbecq Lanzarote című könyve a könyvfesztiválra jelent meg a Magvetőnél, ebből olvashatnak most egy részletet.

Háy János: A mélygarázs

Háy János: A mélygarázs

Három szereplő. Egy történet. Mindhárom áldozat, mindhárom elkövető, és azok is ők hárman, akik véletlen keverednek az eseményekbe. (...) Mit jelent egy olyan világban lenni, ahol minden élet egyedi és autentikus, de az életek közös világa telis-teli van hamissággal? - Ezeket a kérdéseket teszi fel Háy János Európa Könyvkiadónál megjelent új regénye, ebből olvashatnak el most egy részletet.

Az ember, meg a híre

Az ember, meg a híre

Csöndesen, keresztbe tett lábbal ücsörög ez az alacsony, horpadt mellű, nem éppen franciás jóképűségéről híres ember a színpadon. - A Könyvfesztivál nyitónapján a díszvendéggel, Michel Houellebecqkel Forgách András beszélgetett. Szöllősi Barnabás helyszíni szemléje.

Lackfi János: Kapjátok el Tüdő Gyuszit!

Lackfi János: Kapjátok el Tüdő Gyuszit!

Túl jól nevelt szülők és túl jól nevelt gyerekek ezt a könyvet legfeljebb titokban olvashatják! Tüdő Gyuszi kisgyereknek túl nagy, nagynak még kicsi, de azért egyáltalán nem fogja be a szemét, és egyáltalán nem fogja be a száját, olyat is lát és olyanról is beszél, amit a jól neveltek szerint nem szép dolog látni. - Lackfi János új verseskötetéből olvashatnak néhány verset a Móra Kiadó jóvoltából. 

Mutatóujj a ravaszon

Mutatóujj a ravaszon

Azt azért ép tudatállapotban nem is merné kijelenteni, hogy ezen a néhány lázas napon a béke szigete volna a Millenáris, a hosszú házassághoz hasonlóan a könyvszakma szereplőit is összetartja az érdek és a megszokás – s némi kölcsönös szakmai szolidaritás. Kipakolják a több tonnányi könyvet, s várják az ezerszer is áldott vásárlóerőt. - Keresztury Tibor a Könyvfesztivál első napjáról. 

Egy szöveg lehetőségei

Egy szöveg lehetőségei

A karcsú könyv pedig – ezzel a különös esettanulmánnyal – ahhoz a végtelenül szomorú végkifejlethez konkludál, hogy kár belefogni bármibe, túl veszélyes lépni, s hogy a kedvetlen kalandok, az anonim szexualitás, a bamba beletörődés biztonságosabb, mint az élethez való visszatérési kísérlet. - Vass Norbert kritikája Michel Houellebecq Lanzarote című könyvéről.

Olaszok az élen

Olaszok az élen

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idei vendégországa Olaszország. Tullio Avoledo, Giorgio Pressburger, Luca Cognolato, Stefano Benni, Daniele Cavicchia, Armando Massarenti, Nanni Balestrini, Tomaso Kemeny, Giancarlo De Cataldo és Tommaso Giagni olasz írók érkeznek hozzánk. Szkárosi Endre bevezetőjét olvashatják az olasz irodalom közelmúltjába és jelenébe. 

Megnyílt a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Megnyílt a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2013. április 18-án, ma délután 3 órakor megnyílt a jubileumi, XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek a francia irodalom fenegyereke, Michel Houellebecq és Olaszország a díszvendége. A Litera a helyszínről tudósít.

Miénk itt a tér

Miénk itt a tér

Április 18-án, csütörtökön nyílik a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Litera a helyszínről tudósítja az olvasót a fesztivál eseményeiről. Ám nem csupán a hivatalos és reprezentatív rendezvényeket látogatják munkatársaink, de a fesztivál karneváli tónusaira, egyben a kulisszák mögötti világra is rávakuznak. A négynapos könyvünnep csúcspontja számunkra szombaton érkezik el, amikor is - immár nyolcadik alkalommal - átadjuk a Litera-díjat.

A lányok otthon

A lányok otthon

Egyszerre nyár lett, semmi tavasz, ez megy, évek óra kimarad a tavasz. Írjatok naplót, mondom a gyerekeknek, és most épp baromira nincs kedvem naplót írni. - Kukorelly Endre naplója szerdáról. 

Ignacy Karpowicz: Ami már megtörtént, az engem nem érdekel

Ignacy Karpowicz: Ami már megtörtént, az engem nem érdekel

Egyszerre megdöbbentő és rémisztő. Provokatív és blaszfémikus - mondják Ignacy Karpowicz Égiek és földiek című regényéről. A szerző szerint nincsen szükség az istenre ahhoz, hogy létezzen az etika vagy a morál a világban - ezt mutatja be regényében. - A könyvfesztiválra hozzánk érkező Ignacy Karpowiczcsal Szekeres Dóra beszélgetett.

Petőcz András: Idegennek lenni

Petőcz András: Idegennek lenni

Engem a zsidó hagyomány érdekel, elsősorban. Annál is inkább, mert nem olyan régóta világos a számomra, hogy ez a hagyomány az én családomban is megtalálható. - Bő évtizednyi esszé, elmélkedés, jegyzet, napló és újságcikk olvasható Petőcz András új kötetében. A Napkút Kiadónál megjelent válogatásból közlünk most néhány írást.

Ignacy Karpowicz: Égiek és földiek

Ignacy Karpowicz: Égiek és földiek

Javasoltam, hogy valamelyik parancsolatot cseréljük ki a következőre: „Nevessél azért mindennap, ünnepnapokon pedig annál is többet. A nevetés a jó kapuja, tapasz a szívre, és a megváltás szeme." Nem ment át. - A könyvfesztiválra jelenik meg Ignacy Karpowicz regénye az Égiek és földiek a Typotex Kiadónál, ebből olvashatnak most egy résztletet nálunk.

Konrád György: Vendégkönyv

Konrád György: Vendégkönyv

Konrád György Vendégkönyv -  Tűnődések a szabadságról című naplóregénye hamarosan megjelenik az az Európa Könyvkiadónál. Most a szerző nyolcvanadik születésnapja apropójából olvashatnak el nálunk a kötetből egy eddig máshol nem közölt részletet.

Dés Mihály: Pesti barokk

Dés Mihály: Pesti barokk

Budapesti házibulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, világjobbító dumák, politikai viccek, szamizdatok. A Pesti barokk főszereplője Koszta János ebben a világban van otthon, és a könyv szerzője, a 63 évesen első regényét megíró Dés Mihály ennek a korszaknak állít emléket. - A most megjelent könyvből a szerkesztő, Szegő János ajánlásával adunk közre egy részletet.

Kőrösi Zoltán: Magyarka (család, regény)

Kőrösi Zoltán: Magyarka (család, regény)

Olgi néniről azt mondták, hogy jól tanít, pedig néha az órán mintha elfelejtkezett volna arról, hogy ő tanár, ilyenkor csak nézett maga elé, például felolvasott egy verset, és utána maga elé meredt, akárha a katedrán keresett volna valami régebbi jelet... - Kőrösi Zoltán új regénye áprilisban jelenik meg a Kalligram Kiadó gondozásában. Ebből olvashatnak nálunk most egy részletet.

Benedek Szabolcs: A vértanú

Benedek Szabolcs: A vértanú

Elbuktunk és elveszítettünk mindent, amit csak lehetett, és miközben körülöttünk népek emelkedtek föl és új országok születtek, mi most ott tartunk, hogy magunkat keressük. - Bendek Szabolcs  Vértrilógiájának harmadik, befejező része A vértanú nemsokára megjelenik a Libri Kiadó gondozásában, most egy részletet olvashatnak belőle nálunk.

Jászberényi Sándor: Budapest - Kairó

Jászberényi Sándor: Budapest - Kairó

Mit keres egy magyar a forrongó Észak-Afrikában és a Közel-Keleten? Csupa olyan élethelyzetben, amikor a saját élete tudhatóan egy fabatkát sem számít? - Jászberényi Sándor Budapest - Kairó, Egy haditudósító naplója című könyve hamarosan megjelenik a Libri Kiadónál. Ebből olvashatják most az első részletet nálunk.

Card image cap
LiteraTV

Szilágyi Zsófia a Móricz-monográfiáról

2013. május 13-án, hétfőn délután 6-tól mutatják be a Nyitott Műhelyben Szilágyi Zsófia Móricz-monográfiáját, amely az idei Könyvfesztiválra jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában. A Millenárison Nagy Gabriella kérdezte a szerzőt.

Card image cap
LiteraTV

Mikrofonvégen - Negyedik nap

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál negyedik, vagyis utolsó napján Keresztury Tibor a fesztivál sikeréről Zentai Péter Lászlót (MKKE), Sárközy Bencét (Libri), Kolosi Tamást (Líra és Lant), Barna Imrét (Európa), Mészáros Sándort (Kalligram) és Sugár Andrást (Scolar) kérdezte.

Card image cap
LiteraTV

Mikrofonvégen: Bán Zsófia és Németh Gábor

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napján, szombaton Bán Zsófiát és Németh Gábort Jánossy Lajos kérdezte a Litera-díj átadásának helyszínén, a Maros sörözőben.

Card image cap
LiteraTV

Zentai Péter László: Csúcsot döntött a könyvfesztivál

A könyvfesztivál utolsó napján a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének és egyben a könyvfesztiválnak is az igazgatóját, Zentai Péter Lászlót kértük meg, hogy értékelje a XX. Jubileumi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Megszólalt még Sárközy Bence (Libri), Kolosi Tamás (Líra és Lant), Barna Imre (Európa), Mészáros Sándor (Kalligram), Sugár András (Scolar) és Kukorelly Endre.

Card image cap
LiteraTV

Mikrofonvégen - Háy János: Lehet, kegyetlen lett az új könyvem

A könyvfesztivál második napján Háy Jánost kérdezte Nagy Gabriella A mélygarázs című új regényéről. Háy szerint könyvét több irányból is lehet majd olvasni, az összeesküvés elméletek, a szerelmi történetek, az érzelmesség és érzelemmentesség irányából is, mindenki onnan fogja majd, ahonnan a legjobban megérinti őt és saját sorsát a történet. - Videó!

Card image cap
LiteraTV

Bartis Attila laudációja Michel Houellbecq-hez

A könyvfesztivál díszvendégét, a Budapest Nagydíjjal kitüntetett Michel Houellbecq-et Bartis Attila köszöntötte a megnyitón. A laudációról készült videónkat itt nézhetik meg.

Card image cap
LiteraTV

Mikrofonvégen: Bartis, Forgách és Szegő a könyvfesztivál első napján

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál első napján Szekeres Dóra kérdezte a LiteraTV-ben a díszvendégről, Michel Houllebecq-ről a pódiumbeszélgetésen a szerzőt faggató Forgách Andrást, a laudáló Bartis Attilát és kiadója, a Magvető szerkesztőjét Szegő Jánost.