Kis nyári zene

Dossziék


És mit játszol?

És mit játszol?

Amikor megtudják, hogy dj (is) vagyok, és megkérdezik, hogy és mit játszol?, akkor hebegek-habogok, és valami olyasmit mondok, hát ilyen hiphopszerű. - Benedek Márton válogatása idei Kis nyári zene sorozatunk záródarabja.

Egyetlenegy

Egyetlenegy

Mi volna, ha azt képzelném, először nézek rá valamire, először hallom? És ezt eljátszanám újra meg újra. Kikapcsolni a memóriát, rövid és hosszú távon. Nem hallgatni senkire, nem tudni semmit. Próbálok úgy érezni, mint aki még sosem hallott zenét. - Nagy Gabriella válogatása a Kis nyári zene sorozatban.

Őszi utazás

Őszi utazás

Játék és muzsika tíz percben: Alfred Scnittke, Themerin, Beethoven, Korányi Tamás. Aki kérdez és aki válaszol: Jánossy Lajos. A Litera Kis nyári zene sorozatának utolsó taktusai.

Csend legyen

Csend legyen

Petőfi Rádió-felvétel, az elejét alig hallani, de aztán ott áll mezítláb ez a nő, és ott szól pőrén ez a hang, és húz, húz befele – benne vagy, szív az örvény, hanyadszor már, őrület. Egyetlen alkalommal sem menekülsz. - Kis nyári zene sorozatunk a végéhez ért. Zárásként a szerkesztőség tagjai is megmutatják zenéiket. Elsőként Keresztury Tibor.

Hajnóczy-pikareszk

Hajnóczy-pikareszk

Egyszer meglátogattam Hajnóczy Pétert egy körömféreg alakjában. A nagylábujján keresztül fúrtam föl magamat egészen a combjáig, és így tovább. - Így kezdődik Borsik Miklós írása, amelyet Kis nyári zene sorozatunkba küldött, Amon Tobin zenéjével.

Kettős Tamás, kétszer négy tételben

Kettős Tamás, kétszer négy tételben

Ez most üres, pedig én, a szemfüles, / kijártam mind a négy elemit és szemügyre vettem mind a négy elemet, / de százdioptriás napszemüvegetek eltakarta az ötödik elemet... - Falcsik Mari Kis nyári zene sorozatunkban Kettős Tamás dalait és verseit mutatja be.

Saját Szabadság

Saját Szabadság

Egy Chava Albertstein-számnak kerestem a szövegét, régóta dúdolgatom, értelem nélkül teszem a hangzókat egymás után. - Rutkai Bori Kis nyári zenéje.

Autokoncert

Autokoncert

Kíváncsiságból beütöttem az Új Zenei Stúdióval indult Vidovszky László nevét is.  És láss csodát: a találatok közt ott az 1972-es Autokoncert. Amelynek én nagy valószínűséggel éppen a premierjét láttam tizenöt évesen. - Balla D. Károly Vidovszky László Autokoncertjét játssza le a Kis nyári zene sorozatban.

Lebegés

Lebegés

Éreztem az emelkedést, felemelkedtem az ágyról legalább két centire, és lebegtem, akár egy profi bűvésztrükk. Na ja, ennek a csodának az illúziója is szertefoszlott. Most megvagy, gondoltam, minden csak trükk, még a rák is, a becsületről nem is  beszélve. - Sopotnik Zoltán Kis nyári zenéi.

A lényeg látása

A lényeg látása

Erről még B.B. King mesélhetne, neki is kell helyet adni itt. Mennyi erő és ellenszegülés, mennyi életszeretet a blues mögött. „Im playing the blues, but m not blue.” - Kálmán Gábor Kis nyári zenéi.

A treblinkai révész - Mahler: Revelge

A treblinkai révész - Mahler: Revelge

Barátok kérdezgetik: Hogy bírom ki? Mi van velem? Az aggódó érdeklődésre ezúttal, a Treblinka-fejezet után ismét azt felelhetem: kösz, megvagyok. Élek, és ezt most nagy részben Mahlernak köszönhetem. Egész pontosan a Wunderhorn-dalok egyikének. - Halasi Zoltán Gustav Mahler Revelge című művét játssza le a Kis nyári zene sorozatban.

Önkioldós

Önkioldós

Előre szóltam, hogy atípusos viselkedésformákat követek, amikor nyaralnom kell. Nekem nem elég szimplán az árnyék, nekem egy épület árnyékára van szükségem, tömör, megbízható sötétségre. - Vécsei Rita Andrea kis nyári zenéi.

“You’ re wondering now”

“You’ re wondering now”

A Specials-szám hirtelen robbant a tudatunkba valamikor '81 telén. Az egész szövegből igazán csak egy sort visszhangoztunk, de azt megállás nélkül: “You’re wondering now, what to do, now you know this is the end”. Volt egyfajta rezignált pátosz ebben a mondatban, amiért is úgy tűnt, mintha speciálisan ránk szabták volna. - Can Togay Kis nyári zenéi.

XVI. Lajos király démonai

XVI. Lajos király démonai

A The Black Keys 2010-ben Brothers címmel kiadott albumának Too Afraid Too Love You című balladáját végtelenítve hallgattam napokon keresztül néhány hónappal ezelőtt. Mint egy rozsdás satu, szorítja össze az ember kérges szívét, hogy aztán olajba mártott Pilinszky-szögekkel tűzze a napsütötte falra. - Bajtai András zenéit hallgathatják a Kis nyári zene sorozatban.

Strange Fruit

Strange Fruit

Beregi egyfolytában töltöget a borból, és közben keresztben-hosszában elemzi a Strange Fruitot. Előad. Felmondja a teljes Black Historyt, a Ku-Klux-Klánt, a polgárjogi mozgalmat, össze-vissza fecseg. Egyszer tudna valamit egyszerűen elmondani. - Szolláth Dávid Billie Holliday Strange Fruit című dalát játssza le nekünk a Kis nyári zene sorozatban.

Két francia

Két francia

Reggel kölcsönkértem a CD-t, aztán bementem a közeli városba, Montpellier-be, és megvettem az összes kapható Mickey 3D-albumot meg egy koncert-DVD-t... - Maros András kis nyári zenéi.

Hazafelé nem hallgatok zenét

Hazafelé nem hallgatok zenét

A zenehallgatásról, amit korábban próbáltam a külvilág fecsegésének ellenszereként használni, éppen akkor szoktam le, amikor biciklire ültem. Nem is tudom, hogyan jött mégis tegnap... - Krusovszky Dénes kis nyári zenéi.

A rajzkoncentráció hangjai

A rajzkoncentráció hangjai

A zenemű egy kivetített Szabó Lajos-kalligráfia „újrarajzolásának” akusztikai, előadása pedig emellett gesztuális-performatív vetülete... - Tábor Ádám a Litera olvasóinak egy zenei performance-ot ajánl a Kis nyári zene sorozatban.

Körlégzéses bravúr

Körlégzéses bravúr

Harry Carney. Férfias, tökös, szaftos szaxofonhang, amely az ugatástól a csicsergésig minden árnyalatban megszólal. Külön élvezem a videó végén Duke és az altszaxis Johnny Hodges tettetett közönyét, mialatt Carney több mint egy perces körlégzéses bravúrját prezentálja... - Falvai Mátyás zenei válogatása.

Utánozhatatlan. Élő. Halott.

Utánozhatatlan. Élő. Halott.

Nem csupán a zene, a szöveg és a dallam a fontos, hanem legalább ugyanennyire az is, hogy ki adja elő. Sinatrát csak Sinatra tud(ott) énekelni. Íme tehát néhány – számomra – megismételhetetlen darab. Utánozhatatlan. Élő. Halott. - Babiczky Tibor játssza le most kedvenceit Önöknek.

NO. 1.

NO. 1.

Ilyesmiket írtak róla, hogy lehet „gótikus kőcsipkének” nevezni azt, amit Bach csinál, lehet azt mondani, hogy nem csak önkifejezés, nem csak játszadozás egy témával, hanem a misztikussal való kapcsolatkeresés… Nem tudom, ilyesmit nem éreztem, hanem végtelenül könnyed virtuozitást, és hogy ami feszültség van bennem, az feloszlik… - Balogh Robert Johann Sebastian Bach-műveket választott Kis nyári zene sorozatunkba.

Óda

Óda

Megpróbálta a nő történeteit válaszként értelmezni, megpróbált a semleges mondatok mögé drámai helyzeteket látni, aztán elfogytak a szavak, elfogyott valami más is, elszomorodott, és hirtelen felszakadt benne valami, elindult valami lassú áradás, és mondani kezdte, nem tudni, kinek, mondta, mondta, önmagát ringatva. - Láng Zsolt Ludwig van Beethoven 29. szonátáját játssza le most Önöknek, Glenn Gould előadásában.

Hajnali szürke

Hajnali szürke

És ha már ülünk, üljük ezt is végig, „mit tudsz te…”, dünnyögöm. (Eljutni a tilostól a kellig [két fehér súly, ha egymásra mered], dísztelen, szigorú útvonal, többszöri retúr, félelemtől a vágyig [két sötét árny oppozícióban], oda és vissza, vissza és oda, végül csak oda, rezzenetlen... - K. Kabai Lóránt zenéit hallgathatják.

Ismeretlen örömök, ismeretlen manőverek

Ismeretlen örömök, ismeretlen manőverek

Felkérés jött – majdnem így. Meghívást kaptam egy hajóra, a szerződésben ez állt: énekelnem kell… De valójában másképp szólt a dal. Meséljek arról, mit jelent nekem a zene. Sokat. - Poós Zoltán zenéit hallgathatják most.

Új telefon, utolsó esély

Új telefon, utolsó esély

És hogy valami hiányozzon, és legyen mire vágyni ebben a lázas és hideg nyárban, ezért nem teszem ide az Englishmen in New York klipjének linkjét, sem a Desert Rose-ét, és még vagy másik 30 kedvenc számomét sem. Na jó, Fragile még jön. - Harangi Andrea Sting dalait játssza le nekünk a Kis nyári zene sorozatban.

Home

Home

Mert arra nincs szó, az ember hogyan szeret. És ez is később jön, másnap és harmadnap, mindig lehet jobban és mélyebben, először csak beleszeretsz, mert ott van, és hoz egy sárgarépát. - Csobánka Zsuzsa Kis nyári zenéi a boldogságról.

Meghalni most nem szabad

Meghalni most nem szabad

Nehezen oldódó, de méz. Képtelen vagyok eldönteni, hogy boldog-e vagy sebnyalogatós. De amikor együtt van mindkettő, akkor rendszerint nagy dolog történik. - Szálinger Balázs Kis nyári zenéit hallgathatják.

Ha megmentjük, meghal

Ha megmentjük, meghal

Ami meghalt, sajnos már meg van mentve, ami meg él, nem érdekes. (Be sokat kell várni a halálra, hogy végre érdekes legyen, ami eleven!) - Szvoren Edina Jacques Brel és Terry Jacks zenéit játssza le nekünk.

Lábjegyzetek egy számlistához

Lábjegyzetek egy számlistához

Előveszem az Mp3 lejátszómat, a fülembe dugom a fülhallgatót, és elindítom a dalt. Fel kell készülnöm arra, hogy közelebb leszek a halálhoz. - Jászberényi Sándor Kis nyári zenéit játsszuk le most önöknek.

És ehhez még a hangóceán

És ehhez még a hangóceán

Minden zene. Az egész folyamatosan zenél, hallatja magát. Hangóceán, ahogy Hamvas írta, hangóceánban élünk, mi magunk is hang vagyunk, zene vagyunk, n-edik hegedűsök a hatalmas orkesztrában. - Forog a korong, Győrffy Ákos dalait hallgathatják a Kis nyári zene sorozatban.

A barbároké a jövő

A barbároké a jövő

Csontos Erika többek között olyan dalokat és zeneműveket választott Kis nyári zene sorozatunkba, mint a Kistehén Tánczenekar, a Kalyi Jag, Schubert, Purcell és Corelli művei. Ám rendhagyó módon nem széljegyzetekkel, hanem versekkel fűzte össze a hallgatnivalót.

Majd egyszer

Majd egyszer

– Mondja, maga hallott erről a haszid reggae-zenészről? Tudja, aki Pesten járt, és koncertet adott. / – Matisyahu – dünnyögtem. – Hallottam. De miért kellett ezért ilyen kora reggel… - Szántó T. Gábor Kis nyári zenéje.

Úszom a zenében

Úszom a zenében

Úszom a zenében, úszom a versben, úszom a nyárban. Versudvart szervezünk július 22. és 31. között a Kaláka együttessel Kapolcson... - Lackfi János a Művészetek Völgyéből jelentkezett, Kis nyári zene-válogatásával.

Élvezd csak

Élvezd csak

Még tudom, mit kaptam és kitől. Aztán lassan összemosódnak majd a határok, s a sajátommá érik minden, ami kívülről érkezett. Nincs bűntudat, nincs lopás. Soha nem is volt. Hatás van és figyelem. Szeretet – vagy majdnem az.- Györe Gabriella zenéit hallgathatják.

Az idő. 56’36’’

Az idő. 56’36’’

A korong zenéje lenyűgöző: szétömlő fény, amely révén életterem minden részlete, melyet éppen körbeölel – az asztal, az ablakpárkányon heverő tárgyak, a szomszédos ház falára felfutó komló, a száradó gyep – értelemhez jut. Megnyílik a falrés, és nyugodt, fennsíki táj tárul fel a hasítékában. - Géczi János zenéje: Leszek Mozdzer, Lars Danielsson, Zohar Fresco The Time című műve.

Outro

Outro

Az nagyon szép, ahogy a férfiak játszanak, a legszebb, órákig tudom nézegetni. Vagy hallgatni. Halálkomoly minden, ahogy csinálják, nem mindegy nekik, hogy ki nyer. Nekem mindegy, néha vesztesekkel vagyok. Veszíteni is tudni kell. Választani. - Tallér Edina Kis nyári zenéit ajánljuk.

Semmi, de semmi nem számít

Semmi, de semmi nem számít

A nyárra mit lehetne mást mondani, hogy alkonyattájt a gyomornak és a fülnek is jót tesz egy kis dobseprés és andalítás, amiben úgyis mindig és mindenhol a legfinomabb a halhatatlan Chet Baker. - Kőrösi Zoltán Kis nyári zenéit hallgathatják.

Jaszuke, avagy a hip-hop története

Jaszuke, avagy a hip-hop története

Most a korai óra okán nyilván csönd van, nyitott ablak, egy alvó város zajai, ahogy egyik oldaláról a másikra fordul, él. - Simon Márton Kis nyári zenéit ajánljuk.

Az Alma derű

Az Alma derű

„Légy keserű, gunyoros, törtető, hazug, kiszámíthatóan kiszámíthatatlan, és akkor a csúcsra jutsz – vagy legalább másoknak se lesz jobb, mint neked!” – vallják. (...) szeretem őket, az Almáékat, mert olyan hangulatot, érzést, egyfajta sosemvolt nosztalgiát teremtenek, amiben minden őszinte, vidám, szerethető. - Kis nyári zene sorozatunkban Böszörményi Gyula zenéjét ajánljuk.

Katalizátor

Katalizátor

...legfőképpen Madredeus. A portugál együttes ugyan inkább csak merítkezik a fadóból, de talán azért is hatott rám jobban. Az autentikusabb, klasszikus fadót túlságosan töménynek érzem, nem viselem el mindig, amikor írok. - Szakács Eszter Kis nyári zenéit hallgathatják.

Valovi rap - Borsodi valóvilág

Valovi rap - Borsodi valóvilág

Mi lenne, ha létrejönne a Való Világ egy autentikus kritikai-művészeti lenyomata? Ez volt a Valovi rap alapötlete, amelyből Bódis Kriszta az ózdi Rózsa-telepen (valaha Hétes) klipet forgatott roma fiatalokkal és Akkezdet Phiai zenei közreműködésével. Kis nyári zene sorozatunkban ezt a dalt ajánlja az olvasók figyelmébe.

(Kith and kin) – Pictured within

(Kith and kin) – Pictured within

Évek óta – tán öt-hat éve - nem hallottam már Jon Lordnak ezt a lemezét. Tizenkét-tizenhárom éve vettem, és volt idő, hogy mindennap meghallgattam. De Éva, a félárva, mindig utálta, mert olyan szívszorító. Illetve szerette, de félt tőle, mert olyan szívszorító. - Kis nyári zene sorozatunkban Voyti Attila Jon Lord zenéjét "játssza le" önöknek.

Találsz szeget

Találsz szeget

A nyár mindig szomorú egy kicsit, és ennek több oka van. Először is azért, mert a nyár önmagában ok a szomorúságra, hiszen nagyon jó dolog, mégis nehezen kezdődik és hamar véget ér. Másodsorban pedig, mert nyáron igazán beleengedhetjük magunkat a búbánatba, úgysem jutunk messzire, meleg van, az embereken kevés a ruha, a város csupa izzadt erotika. - Miklya Anna kis nyári zenéit hallgathatják.

Algoritmus

Algoritmus

Idei, Kis nyári zene című sorozatunkban kortárs írók, irodalmárok invitálják az olvasót közös zenehallgatásra. Elsőként Zalán Tibor választását ajánljuk, a szerző széljegyzeteivel. Hallgassuk Alexander Gonobolin, ukrán zeneszerző Algoritmus című művét.

Kis nyári zene - 28.

Kis nyári zene - 28.

Nagy Gabi, lapunk felelős szerkesztője összeállításához kedvenc feldolgozásait kereste elő a youtube padlásáról… s közülük bizonyára jó pár van, ami a mi padlásainkon is ott áll, s az is lehet, nem is annyira poros még… most mindenesetre itt a ragyogó alkalom, hgy az a vékony réteget, ha volna, eltávolítsuk róluk.

Kis nyári zene - 27.

Kis nyári zene - 27.

Fergeteges ősz, Glenn Gould és Patti Smith - Jánossy Lajos most röviden ám tág tereket nyitva ezeket ajnlja.

Kis nyári zene - 26.

Kis nyári zene - 26.

Guilty pleasure, mert én nem is olyan titkon a buta zenéket is szeretem.

Kis nyári zene - 25.

Kis nyári zene - 25.

Mindent mástól kaptam.

Kis nyári zene – 24.

Kis nyári zene – 24.

Hamarosan a JAK-füzetekben jelenik meg dalszövegírói életműve, kanonizátor-szerepe a Jelenkor szerkesztőjeként megkérdőjelezhetetlen, a kortárs alternatív zene vizeit különböző formációkban borzolta fodrosra, hogy az agyakat egyúttal tükörfényesre dörgölje – ő maga azonban szívesebben hallgatja Bob Dylan dalait – a sorozatunk alól lassan kifutó nyárban Keresztesi József jelentkezik.

Kis nyári zene - 23.

Kis nyári zene - 23.

Kálmán C. György kritikus zenei mindenevő: a kellemes tingli-tanglitól a népzenén és az ütőhangszeres szólókon és duókon keresztül Ligeti györgyig és az ördög lépcsőiig vezet az út - de szerencsére a lépcsőkön túl is.

Kis nyári zene - 22.

Kis nyári zene - 22.

Meghalt-e a rock, mi az posztrock, csak Izlandon csinálnak-e jó zenét, mihez lehet legjobban Győrffy Ákos verseit olvasni, vannak-e robbanások az égben és létezhet-e olyan csapat, amelyik nem a Velvet Underground köpögenyéből bújt elő? Midezekre a kérdésekre Dunajcsik Mátyás válaszol a nyár végén a litera olvasóinak. 

Kis nyári zene - 21.

Kis nyári zene - 21.

"Miután én véres verejtékkel leszoktam róla, reggeli kávé helyett melegen ajánlom Vivaldi “éjszakai” zenéjét, a La Nottét, az Il Giardino Armonico tagjainak kissé bohókás előadásában. Ez itt az Allegro tétel" - Csontos Erika zenei válogatása az indiánnyár első napjaira.

Kis nyári zene - 20.

Kis nyári zene - 20.

"Tulajdonképpen elég borzalmas, de mégis jó" - írja az elsőnek beválogatott neotangó elfeledett élharcosainak nótájáról Dragomán György.  Román méjnsztrim hip-hop, neotangó, Tom Waits és Johnny Cash, metál, country és punk, de csak a munkához élvezhető formáikban - ez Dragomán György ajánlata a nyárvégi kánikulabúcsúztató időszakra.

Kis nyári zene - 19.

Kis nyári zene - 19.

A nagy művek iránti rajongásra nem lehet egyértelmű magyarázatot adni. Nem tudok én se pontosan ráfogalmazni végzetes megérintettségemre. Történeteket írhatnék. Torontóban például, Kemenes Géfin költő az ebéd utáni révedezéshez épp ezt a lemezt tette föl (Yo-Yo Ma és Emanuel Ax interpretálásában). - Zalán Tibor Beethoven A-dúr szonátájáról.

Kis nyári zene - 18.

Kis nyári zene - 18.

Milyen, amikor John Cage a vőlegényekkel vetkőzteti a menyasszonyt, azaz Marcel Duchamp-nak ír darabot és hogyan hangzik, ha kő kotyog egy korsóban? Utóbbit közvetlenül nem fogják most hallani, de megtudható, hol lehet hallani Sáry László verziójában - minderről pedig Petőcz András gondoskodik.

Kis nyári zene - 17.

Kis nyári zene - 17.

Feljegyzések szabadság előtt - hangzik Visky András zenés körkérdésünkre adott válaszának alcíme. A feljegyzések közé nem csak betűk, gyönyörű hangok és képek is keveredtek.

Kis nyári zene - 16.

Kis nyári zene - 16.

"Nem zenetörténet, hanem szubjektív értelmezés (szokás szerint), hol, mikor és hogyan érintettek meg ezek a zenék. Nőcis, kommersz, szélsőséges, és romantikus zenéket válogattam" - írja a 16. nyári zenei összeállításunk szerzője, Czapáry Veronika. Hogy a Ragaszthatatlan szív hogy került bele, értjük, a Kamikaze már meglepőbb, de lesznek itt még meglepetések, csak tessék jól odahallgatni!

Kis nyári zene - 15.

Kis nyári zene - 15.

Egy ózdi kirándulás, s egy időlyuk múltba és jövőbe: hol egyesülhet problémamentesen Kiss Tibi és Barcs Miki Müller Péter Sziámival, Amy Winehouse-zal és Billie Holiday-jel, ha nem ebben a válogatásban? Bárdos Deák Ágnes utazik, s szeret. Szeressünk vele!

Kis nyári zene – 14.

Kis nyári zene – 14.

Klaus Nomi Purcell-dala, Dévényi Ádám és Börcsök Enikő összhangja, John Lennon és Yoko Ono túlvilágra induló forradalma, no és Másik János is bekerült a válogatásba, melyet Zoltán Gábor állított össze a zenére éhes literaolvasói füleknek – olyan alaposan, hogy amit nem lelt meg a neten, azt maga teszi most hozzférhetővé.

Kis nyári zene - 13.

Kis nyári zene - 13.

Kiket szeret minden fiú és mi az amiből már nincs több? Két alapvető kérdés, melyekre a Tábor Ádám által ajánlott zenékből válaszra lelhet az égető napmelegtől tikkadt olvasó, hogy vidámabban folytassa a legelészést a kopár szik sarján.

Kis nyári zene – 12.

Kis nyári zene – 12.

Van, aki nem a CD-lejátszó bűvöletében él, de még ő is örül neki, ha beszűrődik az ablakon egy kis jazz. Hallgatni azért csak a nagy öregeket hallgatja. A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Most Kiss Ottó válaszol.

Kis nyári zene – 11.

Kis nyári zene – 11.

Babiczky Tibor előbb sötétséget csinál délben, majd Északnak fordulva kérdezi a madarakat, vajon szerintük is olyan-e a világ, amilyennek egykor látta és tényleg mindenki a Pink Floyd emlőiből csilingelő nedű hatására cseperedett-e jó zenésszé. A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Kis nyári zene – 10.

Kis nyári zene – 10.

Bach-cserepek, csavargónóták, fülzenére írt koreográfia és felhívás a szponzorokhoz - mindez elfért Lackfi János kedvenc zenéi mellett a zenei körkérdés-sorozatba írt válaszában. A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Kis nyári zene - 9.

Kis nyári zene - 9.

Mi vicsorog a hűtőből, mi fut ki, ha valaki sokáig fut, miért jó lenni szomorúnak és bűnösnek, s ki az, akinek a Leningrad a szokásos antidepresszáns-adagja?  A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. k. kabai lóránt reggeli kávéfőzés közben válaszolt.

Kis nyári zene - 8.

Kis nyári zene - 8.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Kőrösi Zoltán Grencsó István játékára és a Csík zenekar dalaira esküszik, s bár tőlük a kedvencét nem találta a neten, addig is ajánl egy másikat.

Kis nyári zene - 7.

Kis nyári zene - 7.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Kiss Judit Ágnes a Bartók Rádiót és az After Crying régi felvételeit is szivesen hallgatja.

Kis nyári zene - 6.

Kis nyári zene - 6.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Láng Zsolt Glenn Gould-ra esküszik.

Kis nyári zene - 5.

Kis nyári zene - 5.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Pallag Zoltán örül, hogy elmúltak a régi szép idők, de azért...

Kis nyári zene - 4.

Kis nyári zene - 4.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Kis nyári zene - 3.

Kis nyári zene - 3.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Kis nyári zene - 2.

Kis nyári zene - 2.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.

Kis nyári zene - 1.

Kis nyári zene - 1.

A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért.