Kamaszkorom legszebb nyara

Dossziék


G. István László: Hajhálón a szél

G. István László: Hajhálón a szél

A nyár kamaszkoromban ősz / volt – érett és halni kész. Semmi / hűs gyümölcs, üvegtál. Egy / élesztőszagú ölelés, kelttészta- / mellek között képzelt kishalál. – G. István László versét olvashatják.

Sirbik Attila: Aztán jönnek a legszebb nyarak

Sirbik Attila: Aztán jönnek a legszebb nyarak

'90-ben veszi el a horvát állam a rovinji házat, 13 évesen végigdolgozom a nyarat egy építkezésen, aztán jönnek az újabb melós nyarak, építkezések, éttermek, belekeveredek egy tolvajbandába, aminek a vége igazi bírósági tárgyalás lesz és egy ideig a csempészés, cigi, alkohol, gépolaj, éjszakai csencselések az oroszokkal a nagybanin. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Sirbik Attila írása.

Kupa Júlia: Lebegés

Kupa Júlia: Lebegés

Nem látok semmit, bepárásodott a szemüvegem. Azért ugrottunk be a vízbe a motorcsónakról, mert egy delfincsapat odajött hozzánk. A hajó orra mellett úsztak, kiugráltak, mint a filmekben. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Kupa Júlia írása.

Szántó T. Gábor: Reneszánsz

Szántó T. Gábor: Reneszánsz

Ahogy ültem az árnyékban, egy fiatal, tizenöt-tizenhat éves lányra lettem figyelmes, aki az öccsével játszott a parton. Mézszőke haj, barnára sült test, szeplők az arcán, ahogy az enyémen. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Szántó T. Gábor írása.

Nyirán Ferenc: Az a '69-es nyár

Nyirán Ferenc: Az a '69-es nyár

Beleszerettem az elsőéves Mariannba, aki épp úgy nézett ki, mint Florinda Bolkan a Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében című filmben. Persze, hogy béna voltam, hiába feküdtünk az üres faház priccsén. „Feri, kérlek, ne kelljen megtennem..." Jó, ha nem, hát nem. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Nyirán Ferenc írása.

Balogh Ádám: Kék

Balogh Ádám: Kék

...hiába kezdtem kifelé úszni, a hullámok visszaszívtak. Amikor kinéztem a habok közül, szembesültem azzal, mennyire eltávolodtam a parttól. Eldobtam a búvárszemüvegemet, kiürítettem a zsebeimet, hogy minél könnyebb legyek, és tudtam, nem szabad pánikba esnem, az csak az úszástól venné el az erőt. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Balogh Ádám írása.

Csutak Gabi: Boldogság utca

Csutak Gabi: Boldogság utca

Nekünk még nem volt mobilunk, nem volt facebook, mindketten más városban éltünk, csak azt emlegettük folyton, hogy milyen vicces, hogy ő a Boldogság utcában kapott szállást, én pedig a Remény telepen. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatukban Csutak Gabi írása.

Molnár Vilmos: Furcsa nyár

Molnár Vilmos: Furcsa nyár

Hirtelen belém villant, de úgy istenigazából, milyen fura helyzetben is leledzem: nagyban szaporázom a lépést egy ismeretlen városban, olyan helyre, ahova nem is akarok elmenni, olyan emberek közt, akikhez nincs is közöm, jószerével nem is ismerem őket. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Molnár Vilmos írása.

Harkai Vass Éva: Kamaszkorom (2) legszebb (?) nyara*

Harkai Vass Éva: Kamaszkorom (2) legszebb (?) nyara*

A nagy és sorsdöntő találkozások évszaka inkább a tavasz, az ősz, a tél volt. A nyár: családi nyaralások szülői felügyelet mellett, családi program, összezártság, kontroll, a személyes tér hiánya. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Harkai Vass Éva versei.

Centauri: Oly távol vagytok tőlem

Centauri: Oly távol vagytok tőlem

...nem volt honnan jönnöm – családom börtön, apám halott, anyám részint őrült vagy egészen az. Hazám az volt, a kozmosz, de mit kezdjen a mindenséggel egy szétcsúszott, testre és lélekre hasadó kamasz? – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Centauri írása.

Temesi Ferenc: Szüzek

Temesi Ferenc: Szüzek

Bébinek volt egy sátra, Márk szerzett még egyet kölcsönbe a jövendő sógorától. Mert ez volt az a nyár, amikorra Ilona megígérte neki, véget vetnek szánalmasan elhúzódó félszüzességüknek. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Temesi Ferenc írása.

Tönkő Vera: Nem tudhattam

Tönkő Vera: Nem tudhattam

Nem számított, hogy esténként lustán végignyúlok a kék kapu tetején, várom haza a teheneket, igyekszem minél több trágárságot eltanulni a gulyástól, rajtakapni a szomszéd kecskéjét, aki már megint a mi szilvafánkat dézsmálja. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Tönkő Vera írása.

Follinus Anna: A verőfény visszája

Follinus Anna: A verőfény visszája

Margarita és a Mester a Lidó egyik villájában béreltek lakást számunkra, mely színes üvegablakával, festett mennyezetével a verőfény visszáját csempészte a falak közé. Nehezebb pillanatokban a részletekbe kapaszkodtam, hogy kívül maradhassak testem történésein. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Follinus Anna írása.

Láng Orsolya: Merítés

Láng Orsolya: Merítés

Kamaszkorom legszebb nyara legszebb nyaraim egyikére eshetett, s minthogy nyár nem telik el úgy, hogy Homoródalmásra legalább egyszer, egy-két hétre le ne ugorjunk, ha kamaszkorom egyik felhőtlen időszaka után kell halásznom az emlékezetemben, legbiztosabbra megyek, ha egy almási nyárba merítek bele. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Láng Orsolya írása.

Terék Anna: Teljes napfogyatkozás, 1999

Terék Anna: Teljes napfogyatkozás, 1999

Kiabált a szomszéd. Kiabált anyám is. Aztán pár napra rá jött az újabb parancs, hogy kivilágítunk mindent, mi nem félünk, dögöljön meg Amerika. Céltáblát hordott mindenki a ruháján, Target (célpont) felirattal. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Terék Anna írása.

Horváth Viktor: A kutya, a nyulak és a leány

Horváth Viktor: A kutya, a nyulak és a leány

Mikor 1982-ben behívták, nem volt bátorsága sem disszidálni, sem elbújni, reménytelenül szerelmes volt a legutolsó barátnőjébe, aki összejött egy haverjával, miután őt besorozták a határőrséghez. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Horváth Viktor írása.

Berta Ádám: Zsilip

Berta Ádám: Zsilip

Mondták a lányok, hogy menjek közelebb a betonzsiliphez. A rosszarcú idegen fiúk fenyegetően néztek. Csak egyféleképp tudtam kiegészíteni a helyzetet: valamit értésemre akarnak adni azzal, hogy lelöknek onnan, vagy nem löknek le, de éreztetik, megtehetnék. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Berta Ádám írása.

Turbuly Lilla: Kamaszkorom legszebb nyara

Turbuly Lilla: Kamaszkorom legszebb nyara

Megtapasztaltuk, hogy az őzeknek ritka ronda hangjuk van, ha el akarják ijeszteni az embert a közelükből. Éjszakánként jókat rettegtünk a vészjósló ágroppanásoktól és a körülöttünk zajló titkos erdei élet neszeitől. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Turbuly Lilla írása.

Péntek Orsolya: Július

Péntek Orsolya: Július

A Swann volt a vonzó a borítón, nem az eltűnt idő. Az idő kamu, ha van, ha nincs. De hogy valaki könyvet írjon valakiről, akit hattyúnak hívnak. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Péntek Orsolya írása.

Fekete Vince: Világít...

Fekete Vince: Világít...

a lány kezei már ott húzogatják / babrálgatják te kicsi csillag hörögi most te is nyúlj oda tegyük oda és már / fújja a forró leheletét a nyakába jobbról-balról befalja a fülcimpáját a fogai / közé rágogatja húzogatja szopogatja mint a cukorhalat s nyöszörög és / vonaglik és hánykolódik most te is te te kicsi boci add a kezed – Fekete Vince verse a Kamaszkorom legszebb nyara sorozatban.

Murányi Zita: Hová tűnt Damon Hill?

Murányi Zita: Hová tűnt Damon Hill?

Mondjuk, másfél óra gyaloglás után az autósztrádán. A falra hatalmas hófehér betűkkel fel volt graffitizve, hogy Damon Hill, és hallottam is, persze csak belül, Palik Laci hangját, hogy: Hová tűnt Damon Hill? – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Murányi Zita írása.

Jolsvai András: Centiről centire

Jolsvai András: Centiről centire

Ijedtemben elkezdtem nőni. Olyan eszeveszetten, hogy szinte szabad szemmel is látható volt. Az első hónap végére végleg kinőttem minden ruhámat, amit magammal hoztam, a második végére meg azokat, amelyeket már apám vett nekem kint. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Jolsvai András írása.

Zalán Tibor: Amelie – összecsúszó időkben

Zalán Tibor: Amelie – összecsúszó időkben

Amelie-nek keskeny csípője volt, és nyúlánk, szép háta, a lábát ugyan kissé vékonynak találtam, de mégsem kiábrándítónak. Így voltunk mi ketten, a nagylány, aki hajladozott a téglákkal, és a kis pöcs, aki folyton oldalra pislogott. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Zalán Tibor írása.

Bíró Kriszta: Kamaszkoraim

Bíró Kriszta: Kamaszkoraim

...amikor a fiú megkérdezte, mire hívhat meg, Unicumra vagy vbk-ra, én a vbk-t választottam. Fogalmam sem volt, mi a vbk, csak az volt világos, alkoholt tartalmaz, vagyis felnőtt cucc, jöjjön, nosza. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Bíró Kriszta írása.

Méhes Károly: 1982, Berény, csak Rossi lő

Méhes Károly: 1982, Berény, csak Rossi lő

Kiszabadulván az árvaházból, belecsobbanva nem pusztán a Balatonba, hanem a balatoni nyár sűrű, mégis édesen könnyű magyar tengerébe, ők is arra vágytak: nem árvának lenni. Nem annak maradni. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Méhes Károly írása.

Iancu Laura: Faidőben, faölekben

Iancu Laura: Faidőben, faölekben

A szászkuti vontra szállok fel, Erzsi! / Éretlen vagy, Lili, az életre! / Az élet mindenütt élet. Bánat és öröm a neve. Itt is, másutt is. / S a halál is mindenütt csak a dolgát végzi – ugye...?! – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Iancu Laura írása.

Elekes Dóra: Fürödni tilos

Elekes Dóra: Fürödni tilos

Ha apám elutazik, ő jön át hozzánk. Elkötjük apám kocsiját, és elmegyünk a bányatóhoz, utána meg otthon beteszünk valami zenét, mondjuk Pink Floydot, és azt hallgatjuk egész este. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Elekes Dóra írása.

Borda Réka: Balatonboglári elsők

Borda Réka: Balatonboglári elsők

Délután pornócsatornára bukkannak a tévében. Próbálják olyan lazán kezelni a helyzetet, mint a politikusok az adócsalást. Poénkodnak a szereplőkön, a kosztümökön, de minden kimondott szó erősít a zavarukon. Beesteledik. Jó indok arra, hogy zenecsatornára váltsanak. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Borda Réka írása.

Totth Benedek: Naptejpor

Totth Benedek: Naptejpor

Ha egyetlen képbe kellene sűrítenem a gyerekkori nyaraimat, azok az idegsejt-hálózatokra emlékeztető árnyékok lennének, amiket a megtörő vízfelszín vetett a medence aljára. Azt bámultuk egész nap, magunk elé meredve. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Totth Benedek írása.

Sajó László: A lenini álmok valóra válnak

Sajó László: A lenini álmok valóra válnak

Sose hagynak minket békén, nem is alszunk rendesen, mert minden reggel sorakozó zászlófelvonáshoz. Csak csendben lehet beszélgetni, hogy ne mondják ránk, hogy mi magyarok nem tudunk viselkedni. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Sajó László írása.

Szabó Imola Julianna: A papírnehezék

Szabó Imola Julianna: A papírnehezék

A szünetben a mosdóba osontam, és ott faltam be a kiflit, májkrémmel, hogy senki se lássa. Minden napra ez volt a menü, pontosan kiszámoltam, hogy így egy hónapig megoldódik minden. Az üresség jól fedhető. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Szabó Imola Julianna írása.

Szil Ágnes: Sorozat

Szil Ágnes: Sorozat

Ahogy a lányok a saját útjukra léptek, ahelyett, hogy összeroppant volna, egyre jobban érezte magát: összepakolt egy vászontáskába, a fotófelszerelést kézipoggyászként vitte magával, és az első útja Párizsba, Prágába és más P-vel kezdődő városba vezetett. – Szil Ágnes kisprózái a Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban.

Weiner Sennyey Tibor: Ballada a rőt költő halálakor

Weiner Sennyey Tibor: Ballada a rőt költő halálakor

S bár vörös szerető ráfonta gyolcs ölét, / Sennyey Tibi már Nappal szemben ült, / És kezdte kinevetni testét. / Könyvét csöndben megcsinálta, / Remélte, hogy egy kulcsra nyílik... – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Weiner Sennyey Tibor versét olvashatják.

Patak Márta: Balatoni nyár, Moto Guzzival és Csavargóénekkel

Patak Márta: Balatoni nyár, Moto Guzzival és Csavargóénekkel

Kempingezésünk a szokásos módon indult, sátorverés, berendezkedés, aztán irány a víz, fürdés, merthogy mi fürödtünk a Balatonban, úszni az uszodában szoktak. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Patak Márta írása.

Nyerges Gábor Ádám: Tisztul a kép

Nyerges Gábor Ádám: Tisztul a kép

Csak hogy valamennyire tisztuljon a kép: kamaszkoromban, azt hiszem, koravén nyugdíjas voltam, majd fiatal felnőttként kezdtem hősszerelmes, buta kamasz lenni, húszas éveim derekára pedig hirtelen megállapodott, eltökélt és komoly... – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Nyerges Gábor Ádám írása.

Deák Botond: Szerelem

Deák Botond: Szerelem

Kiderítettem, milyen busszal járnak. Köszönni nem mertem, inkább csak flegmán biccentettem, mint afféle zavart, pökhendi kamasz. A fényképezőgép, amit apámtól kaptam használatra, a táskámban lapult, nehogy már... azt higgyék, hogy... Szintén egyfajta fiatalos, begyulladás, hülyeség, meg ugye szerelemzavar. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Deák Botond írása.

Vida Kamilla: „Durchfall-Alarm im Jugendcamp Ulm”

Vida Kamilla: „Durchfall-Alarm im Jugendcamp Ulm”

A mellettem ülő román fiú rám rivallt: – Azok nem magyarok, azok románok. Ott nem élnek magyarok. / – Hát dehogynem, mindenki tudja, hogy Romániában van magyar kisebbség. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Vida Kamilla írása.

Fenyvesi Ottó: Azon a nyáron...

Fenyvesi Ottó: Azon a nyáron...

Tikkasztó volt a nyár 1968-ban, / tizennégy éves se voltam még. / Virágzott a tök, hamar megértek a dinnyék. / Béke volt, dudált a gyár, olykor véget ért / a műszak, hazaindult a munkásosztály. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Fenyvesi Ottó verse.

Ayhan Gökhan: Krémes Rippl-Rónai

Ayhan Gökhan: Krémes Rippl-Rónai

P. József már meghalt, nincs következménye, ha leírom: Rippl-Rónaiakat hamisított, a családeltartás szép példája végett. Egyszer nekem is küldött tízezer forintot a hamis Rippl-Rónaiból, én is hasznot húztam volna a hamisításból... – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Ayhan Gökhan írása.

Vécsei Rita Andrea: Pierrot in Love

Vécsei Rita Andrea: Pierrot in Love

Szünet nélkül beszélgettünk hét-nyolc órát. Vártam, hogy felébredjen, mikor elaludt. Huszonnégy éves, hullámos, sötét haj, lágy csokoládé tekintet. Danny Napolitano. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Vécsei Rita Andrea írása.

Szendi Nóra: Rögeszméim rövid története

Szendi Nóra: Rögeszméim rövid története

És akkor mi lett volna, kedves S., ha nem részegen tárgyaljuk ki, mik a kedvenc könyveink, ha nem begombázva kirándulunk az erdőben... – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Szendi Nóra írása.

Hartay Csaba: Elég ennyi rekord

Hartay Csaba: Elég ennyi rekord

Úsztam, tempóztam, és amikor már túl voltam a felén, tudtam, hogy nem szabad visszafordulnom. Hallottam, ahogy anyu kiabál, de nem tudtam megfordulni, csak az lüktetett bennem, hogy irány a túlpart, ott van az a nagy móló azzal a fehér létrával, ott fogok kimászni – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Hartay Csaba írása.

Kerékgyártó István: Az én kalauzom

Kerékgyártó István: Az én kalauzom

Most én, a kalauz, a szék karfájára hajítom világoskék egyeningemet, lerúgom sötétkék pantallómat, az asztalra dobom fémlyukasztómat, és a kalauz szakmában, valamint a testi szerelemben sokéves tapasztalattal bíró kalauz asszonyomat ágyba viszem. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Kerékgyártó István írása.

Wirth Imre: Kamaszkorom

Wirth Imre: Kamaszkorom

Kaptam osztályfőnökit, de mindegy, / Ott voltam, hülyegyerek a sorban, / Gubacson kellett volna átfűzni / Nyakkendőt, lengyelekkel cserélni / Csoda, vörös-fehér lobogásban / Lenni jó – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Wirth Imre verse.

Bán Zsófia: Szívzörej

Bán Zsófia: Szívzörej

Ő a smároló párokat nézi, én meg próbálom megállapítani, hogy még hány perc az ájulásig. Egy marxista és egy voyeur, pompás, és rögtön az első napon. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Bán Zsófia írása.

Mohácsi Balázs: Sumák lázadók

Mohácsi Balázs: Sumák lázadók

Legyen egy zenekar, amit hívjanak kishableánycsókjának. Legyen benne dob, basszus és harsona, egy darabig gitár, később billentyű, énekeljen magyarul és néha angolul a basszeros meg a harsonás. Játsszanak nagy átéléssel méltán feledhető pécsi altert. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Mohácsi Balázs írása.

Horkay Hörcher Ferenc: Kamasznyár (Zánka, 1978)

Horkay Hörcher Ferenc: Kamasznyár (Zánka, 1978)

A filmes táborba egy pályázat nyerteseként kerültem, / pattanásos arcú fiú, apródfizura és SZTK-szemüveg, / Bécsből kapott farmering, hamis farmernadrág. / – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Horkay Hörcher Ferenc verse.

Lackfi János: CIA-ügynökök és piás fikuszok

Lackfi János: CIA-ügynökök és piás fikuszok

A nyár nem kispályás úszó, éppen új hosszon fordult, a talpalatnyi udvarban elképesztően összesűrűsödtek a rezgő hőség tömbjei. Jó volt alászállni a hűvös, penészes mélybe, ahol a kalapácsot sehogy sem találtam... – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Lackfi János írása.

Tőzsér Árpád: Kamaszkorom legszebb nyara, avagy a macska és az egér

Tőzsér Árpád: Kamaszkorom legszebb nyara, avagy a macska és az egér

A hétvégeken pedig hazajártam, Péterfalára, át az országhatáron, útlevél nélkül, szökve. És gyalog persze. S az országút Pogony-Zabar-i szakaszán éltem át az első orgazmusomat. –Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Tőzsér Árpád írása.

Keresztury Tibor: Csókszor csók, ez a végzetem

Keresztury Tibor: Csókszor csók, ez a végzetem

Menjünk be hozzánk, mondta. A nagyanyám már biztosan berúgott. Megfogta a kezem. Az udvaron megállt az ügymenet. Bögi Aladárnak a tátva maradt szájából folyt a nyála, ahogy követte lépteinket. Mentünk... – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Keresztury Tibor írása.

Kemény Zsófi: Kamaszkorom legszebb nyara

Kemény Zsófi: Kamaszkorom legszebb nyara

Iszonyú lazának és élettelinek igyekeztem tűnni előtte. Azt akartam, hogy vele és velem minden találkozásunkkor robbanóan emlékezetes dolgok történjenek, amiket biztosan elmesél a barátainak. – A Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Kemény Zsófi írása.

Vörös István: Kamaszkori nyár

Vörös István: Kamaszkori nyár

Fél nyolc körül ment le a nap, / a konyhába épp besütött. / Fehér húsú őszibarack / félbevágva úgy ott maradt, / héja és a magja külön. – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Vörös István versét olvashatják.

Térey János: Nagy Rozália hallása

Térey János: Nagy Rozália hallása

Utólag ütött szöget valamelyikünk fejébe, hogy vajon nem voltunk-e mi, abszolút tudtunkon kívül, ha természetesen nem is beszervezve, de gyermeki naivitásunkban fölhasználva, apró ügynökök gyanánt? – Kamaszkorom legszebb nyara sorozatunkban Térey János írását olvashatják.