Írómozi

Dossziék


Card image cap
LiteraTV

És a hajó megy – Csehy Zoltán az Írómoziban

Legutóbbi Írómozink vendége Csehy Zoltán volt. Választott filmje, Federico Fellini És a hajó megy című alkotásának vetítése után Nagy Gabriella kérdezte a Nyitott Műhelyben.

Card image cap
LiteraTV

Kálmán Gábor a Rosencrantz és Guildenstern halottról

Kálmán Gábor volt a vendégünk a legutóbbi Írómoziban. A Rosencrantz és Guildenstern halott című filmről beszélgettünk vele a Nyitott Műhelyben.

Card image cap
LiteraTV

Mucha Dorka és Mucha Attila a T2 Trainspottingról

Két fiatal felvidéki író, Mucha Dorka és Mucha Attila volt vendégünk a legutóbbi Írómoziban. A T2 Trainspotting című filmről, kamaszkorról, lázadásról és a szlovákiai magyar irodalom fiatal generációiról beszélgettünk velük a Nyitott Műhelyben.

Card image cap
LiteraTV

San Junipero – Az Írómoziban: Gazdag József

A Litera Írómozi című sorozatának legutóbbi vendége Gazdag József volt, a választása pedig a Black Mirror (Fekete tükör) című sorozat San Junipero című epizódja. A vetítés utáni beszélgetést Fehér Renátó vezette a Nyitott Műhelyben. Nézzék meg a LiteraTV-ben!

Card image cap
LiteraTV

A gyűlölet – Írómozi Sirbik Attilával (videó)

Az Írómozi legutóbbi vendége, Sirbik Attila Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmjéről Fehér Renátóval beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – A LiteraTV felvétele.

Card image cap
LiteraTV

Ki énekel ott? – Írómozi DrMáriással

Január végén Slobodan Šijan Ki énekel ott? című filmjével DrMáriás volt a vendégünk az Írómoziban. A vetítés után a szerzővel Nagy Gabriella beszélgetett a Nyitott Műhelyen.

Card image cap
LiteraTV

Törvénytől sújtva – Beszélgetés Selyem Zsuzsával

Selyem Zsuzsával Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című filmjéről Fehér Renátó beszélgetett a januári Írómoziban a Nyitott Műhelyben. – VIDEÓ!

Card image cap
LiteraTV

Aferim! – Az Írómoziban Láng Zsolt

Az Írómozi legutóbbi vendége, Láng Zsolt, a 2015-ös Aferim! című román filmet hozta magával. Radu Jude westernelemekből épített, a XIX. századi Havasalföldön játszódó road movie-ja azzal szembesít, hogy előítéleteink és ellentéteink mit sem változtak. Láng Zsolttal a vetítés után Jánossy Lajos beszélgetett.

Card image cap
LiteraTV

Balkán bajnok – extra vendég: Kincses Előd

Legutóbbi Írómozinkon Kincses Réka Balkán bajnok című filmjét vetítettük. Vendégünk volt Vida Gábor mellett a film főhőse, Kincses Előd is, aki az est végén bekapcsolódott a beszélgetésbe. A következő mozi november 29-én, szerdán lesz este 7-től a Nyitott Műhelyben. Vendég Láng Zsolt az Aferim! című filmmel.

Card image cap
LiteraTV

Az Írómoziban: Vida Gábor

Írómozink új évadának első, őszi estjén az Egy dadogás története című regény szerzője, Vida Gábor volt a vendégünk. Kincses Réka Balkán bajnok című filmjéről Szekeres Dóra beszélgetett az íróval a Nyitott Műhelyben. – LiteraTV.

Card image cap
LiteraTV

Grecsó Krisztián a Tudatlan tündérekről

Legutóbb Grecsó Krisztián volt az Írómozi vendége a Nyitott Műhelyben. Ferzan Özpetek Tudatlan tündérek című filmjének levetítése után Nagy Gabriella beszélgetett vele. 

Card image cap
LiteraTV

Rakovszky Zsuzsa az Amarcordról

Áprilisban Rakovszky Zsuzsa volt a vendégünk az Írómoziban. Federico Fellini Amarcord című filmjéről Nagy Gabriella beszélgetett vele a Nyitott Műhelyben.

Card image cap
LiteraTV

Kántor Péter az Írómoziban

Márciusban Alekszandr Mitta filmjét vetítettük az Írómoziban. A Ragyogj, ragyogj, csillagom! című, 1969-es szovjet filmről Kántor Péterrel beszélgettünk a Nyitott Műhelyben. 

Card image cap
LiteraTV

Kukorelly Endre a Leningrad Cowboysról

Az Írómozi vendége 2016. február 24-én Kukorelly Endre volt, aki Aki Kaurismäki Leningrad Cowboys menni Amerika című filmjéről Szekeres Dórával beszélgetett a Nyitott Műhelyben. - LiteraTV.

Card image cap
LiteraTV

Szilágyi Zsófia a Kegyetlen románcról

Legutóbbi Írómozink vendége Szilágyi Zsófia volt, aki Eldar Rjazanov: Kegyetlen románc című filmjéről Szekeres Dórával beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – LiteraTV.

Card image cap
LiteraTV

Az Írómoziban: Závada Péter

Az Írómozi legutóbbi eseményén Závada Péter választását, Luis Buñuel A burzsoázia diszkrét bája című filmjét láthatta a közönség. A vetítés után Nagy Márta Júlia beszélgetett vendégünkkel. - LiteraTV.

Card image cap
LiteraTV

Allonsanfàn – Írómozi Péterfy Gergellyel (videó)

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának márciusi vendége, Péterfy Gergely Paolo és Vittorio Taviani filmjéről Jánossy Lajossal beszélgetett a Nyitott Műhelyben. – LiteraTV.

Card image cap
LiteraTV

Cserna-Szabó András A nagy Lebowskiról

Legutóbbi Írómozink vendége Cserna-Szabó András volt, akivel a Coen testvérek A nagy Lebowski című filmjét néztük meg. A LiteraTV-ben a vetítést követő beszélgetést tekinthetik meg. Legközelebb november 26-án, szerdán találkozunk a Nyitott Műhelyben, ahol Szvoren Edina választását, A hit paradicsoma című filmet láthatják.

Card image cap
LiteraTV

Oravecz Imre Az aranytóról

Az Írómozi legutóbbi vendége Oravecz Imre volt, akivel Mark Rydell Az aranytó című filmjét néztük meg. A szerzővel Jánossy Lajos beszélgetett az alkotásról - ennek részletét nézhetik meg most a LiteraTV-ben. A következő mozi június 11-én lesz, Kovács András Ferenccel, aki a Fellini: Róma című filmet választotta.

Card image cap
LiteraTV

Babiczky Tibor A vadászatról

A Litera és a Nyitott Műhely közös Írómozijának áprilisi vendége Babiczky Tibor volt, aki Thomas Vinterberg dán rendező drámai alkotását, A vadászat című filmet választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést nézhetik meg most a LiteraTV-ben.

Card image cap
LiteraTV

Darvasi László az Írómoziban

Az Írómozi legutóbbi vendége Darvasi László volt, akivel Keresztury Tibor beszélget választott filmjéről, az Egy kínai bukméker meggyilkolása című John Cassavetes-alkotásról

Card image cap
LiteraTV

Szkárosi Endre és Peter Strickland a Berberian Sound Studióról

Az írómozi legutóbbi vendége Szkárosi Endre volt, aki Peter Strickland Berberian Sound Studio című 2012-es filmjét választotta. Nagy örömünkre nemcsak Szkárosi Endre, hanem a rendező, Peter Strickland is részt tudott venni a filmet követő beszélgetésen, ebből nézhetnek meg most egy részletet.

Card image cap
LiteraTV

Írómozi Krasznahorkai Lászlóval 3.

Írómozi című sorozatunk idei utolsó vendége Krasznahorkai László volt, aki a világhírű dzsesszzenész, Thelonious Monk életét feldolgozó Straight, No Chaser című dokumentumfilmet választotta. A filmről, a zseni természetrajzáról, őrületről, normalitásról, bánatról és rombolásról Keresztury Tibor beszélgetett vele. - A videó harmadik része.

Card image cap
LiteraTV

Parti Nagy Lajos az Írómoziban az Árvácskáról

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatának, az Írómozinak évadzáró darabjában Parti Nagy Lajos volt a vendégünk, aki Ranódy László Árvácska című, Móricz Zsigmond művéből készült filmjét választotta. Videónkból kiderül, hogy miért.

Card image cap
LiteraTV

Makk Károly Örkényről mesélt

Örkény István áprilisban lett volna 100 éves. Az évforduló alkalmából Makk Károllyal beszélgettünk a Nyitott Műhelyben, a Macskajáték vetítése után, még áprilisban. - LiteraTV.

Card image cap
LiteraTV

Nemes Z. Márió Cronenbergről

Legutóbbi Írómozinkban Nemes Z. Márió volt a vendég. David Cronenberg: Két test, egy lélek című filmjéről Nagy Gabriella beszélgetett vele. Legközelebbi mozink május 23-án lesz. Parti Nagy Lajost látjuk vendégül az Árvácska című filmmel a Nyitott Műhelyben.

Card image cap
LiteraTV

Playtime - Tatiról Németh Gáborral

Februári Írómozinkban Jacques Tati Playtime című filmjét vetítettük. Vendégünkkel, Németh Gáborral Jánossy Lajos beszélgetett a Nyitott Műhelyben.

Card image cap
LiteraTV

Valahol Európában - Sándor Ivánnal

Legutóbbi Írómozinkban Radványi Géza Valahol Európában című filmjéről Sándor Ivánnal beszélgettünk a Nyitott Műhelyben. Legközelebb Németh Gábor a vendégünk, aki február 29-én Jacques Tati Playtime-járól mesél majd a jelenlévőknek.

Card image cap
LiteraTV

Jules és Jim Vathy Zsuzsával

Legutóbbi Írómozinkban Truffaut Jules és Jim című művét vetítettük. A filmről vendégünkkel, Vathy Zsuzsával beszélgettünk a Nyitott Műhelyben. A következő írói filmklubon, 2011. december 21-én este 7-től Csaplár Vilmos választását, Pálfi György Hukkle című filmjét tekinthetik meg. - Videó.

Card image cap
LiteraTV

Spiró Menyegzője

Szeptember 28-án indul a Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjának újabb szériája, Karafiáth Orsolyával. Ennek apropóján ajánljuk figyelmükbe a 2011 márciusában készült felvételt, amelyen Spiró György beszél Andrzej Wajda Menyegzőjéről.

És a hajó megy – Írómozi Csehy Zoltánnal

És a hajó megy – Írómozi Csehy Zoltánnal

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. november 28-án Csehy Zoltán, választása Federico Fellini És a hajó megy című filmje. A vetítés után a meghívottal Nagy Gabriella, a Litera főszerkesztője beszélget.

Rosencrantz és Guildenstern halott – Írómozi Kálmán Gáborral

Rosencrantz és Guildenstern halott – Írómozi Kálmán Gáborral

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. október 31-én, szerdán este 7-től Kálmán Gábor, választása Rosencrantz és Guildenstern halott. A vetítés után a meghívottal Modor Bálint beszélget a Nyitott Műhelyben.

T2 Trainspotting – Írómozi Mucha Dorkával és Mucha Attilával

T2 Trainspotting – Írómozi Mucha Dorkával és Mucha Attilával

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. szeptember 26-án, szerdán este 7-től Mucha Dorka és Mucha Attila, választásuk Danny Boyle T2 TRAINSPOTTING című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti a Nyitott Műhelyben.

San Junipero – Írómozi Gazdag Józseffel

San Junipero – Írómozi Gazdag Józseffel

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. május 30-án, szerdán 19 órától Gazdag József, a választása pedig a Black Mirror (Fekete tükör) című sorozat, San Junipero című epizódja. A vetítés utáni beszélgetést Fehér Renátó vezeti a Nyitott Műhelyben.

Találkoztam boldog cigányokkal is – Írómozi Szerbhorváth Györggyel

Találkoztam boldog cigányokkal is – Írómozi Szerbhorváth Györggyel

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. április 25-én, szerdán este 7-től Szerbhorváth György, választása Aleksandar Petrović Találkoztam boldog cigányokkal is című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

A gyűlölet – Írómozi Sirbik Attilával

A gyűlölet – Írómozi Sirbik Attilával

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. február 21-én, szerdán este 7-től Sirbik Attila, választása Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Fehér Renátó vezeti.

Ki énekel ott? – Írómozi DrMáriással

Ki énekel ott? – Írómozi DrMáriással

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. január 31-én, szerdán este 7-től DrMáriás, választása Slobodan Šijan: Ki énekel ott? című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Törvénytől sújtva – Írómozi Selyem Zsuzsával + díjátadás

Törvénytől sújtva – Írómozi Selyem Zsuzsával + díjátadás

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. január 8-án, hétfőn 19 órától Selyem Zsuzsa, a választása pedig Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Fehér Renátó vezeti a Nyitott Műhelyben. A film előtt adjuk át a Litera 2017-es Napló-díjait!

Aferim! – Írómozi Láng Zsolttal

Aferim! – Írómozi Láng Zsolttal

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2017. november 29-én, szerdán 19 órától Láng Zsolt, a választása pedig Radu Jude: Aferim! című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti a Nyitott Műhelyben.

Elmarad: Törvénytől sújtva – Írómozi Selyem Zsuzsával

Elmarad: Törvénytől sújtva – Írómozi Selyem Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi 2017. október 25-ei eseménye betegség miatt elmarad. Az estet, melynek vendége Selyem Zsuzsa, a film pedig Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című műve, későbbi időpontban rendezzük meg.

Balkán Bajnok – Írómozi Vida Gáborral

Balkán Bajnok – Írómozi Vida Gáborral

Folytatódik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi. Első vendége 2017. október 13-án, pénteken este 7-től Vida Gábor, aki Kincses Réka: Balkán Bajnok című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Szekeres Dóra vezeti.

Tudatlan tündérek – Írómozi Grecsó Krisztiánnal

Tudatlan tündérek – Írómozi Grecsó Krisztiánnal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2017. február 22-én, szerdán este 7-től Grecsó Krisztián, aki a Ferzan Özpetek: Tudatlan tündérek című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

BBS-filmek – Írómozi Forgách Andrással

BBS-filmek – Írómozi Forgách Andrással

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2017. január 25-én, szerdán este 7-től Forgách András, aki a Balázs Béla Stúdió (BBS) három filmjét (Dobai Péter: Archaikus torzó, Grunwalsky Ferenc: Anyaság, Schiffer Pál: Fekete vonat) választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Szekeres Dóra vezeti.

Vacsorám Andréval – Írómozi Bartók Imrével

Vacsorám Andréval – Írómozi Bartók Imrével

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. november 30-án, szerdán este 7-től Bartók Imre, aki Louis Malle: Vacsorám Andréval című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Oidipusz király – Írómozi Szálinger Balázzsal

Oidipusz király – Írómozi Szálinger Balázzsal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. október 26-án, szerdán este 7-től Szálinger Balázs, aki Pier Paolo Pasolini: Oidipusz király című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

Dombokon túl – Írómozi Tompa Anderával

Dombokon túl – Írómozi Tompa Anderával

Kezdődik a Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi új évada. Első vendégünk 2016. szeptember 28-án, szerdán este 7-től Tompa Andrea, aki Cristian Mungiu Dombokon túl című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Márta Júlia vezeti.

A visszatérés – Írómozi Krusovszky Dénessel

A visszatérés – Írómozi Krusovszky Dénessel

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. június 1-jén, szerdán este 7-től Krusovszky Dénes, aki Andrej Zvjagincev: A visszatérés című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

AMARCORD – Írómozi Rakovszky Zsuzsával

AMARCORD – Írómozi Rakovszky Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. április 27-én, szerdán este 7-től Rakovszky Zsuzsa, aki Federico Fellini Amarcord című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Gabriella vezeti.

Ragyogj, ragyogj, csillagom! – Írómozi Kántor Péterrel

Ragyogj, ragyogj, csillagom! – Írómozi Kántor Péterrel

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. március 30-án, szerdán este 7-től Kántor Péter, aki Alekszandr Mitta: Ragyogj, ragyogj, csillagom! című filmjét választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést Nagy Márta Júlia vezeti.

Leningrad Cowboys menni Amerika – Írómozi Kukorelly Endrével

Leningrad Cowboys menni Amerika – Írómozi Kukorelly Endrével

Az Írómozi vendége 2016. február 24-én, szerdán este 7-től Kukorelly Endre, választott filmje pedig Aki Kaurismäki: Leningrad Cowboys menni Amerika című alkotása. A beszélgetést Szekeres Dóra vezeti a Nyitott Műhelyben.

Írómozi 2016-ban is!

Írómozi 2016-ban is!

A Litera és a Nyitott Műhely közös, Írómozi című filmklubjának 2016-os tavaszi-nyári évadában Kukorelly Endre, Kántor Péter, Rakovszky Zsuzsa és Krusovszky Dénes a vendégünk, Aki Kaurismäki, Nyikolaj Dosztal, Federico Fellini és Andrej Zvjagincev egy-egy filmjével. 

Kegyetlen románc – Írómozi Szilágyi Zsófiával

Kegyetlen románc – Írómozi Szilágyi Zsófiával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. január 27-én, szerdán este 7-től Szilágyi Zsófia, aki Eldar Rjazanov: Kegyetlen románc című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után beszélgetés következik, vezeti: Szekeres Dóra.

A burzsoázia diszkrét bája – Írómozi Závada Péterrel

A burzsoázia diszkrét bája – Írómozi Závada Péterrel

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. október 28-án, szerdán este 7-től Závada Péter, aki Luis Buñuel A burzsoázia diszkrét bája című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után következő beszélgetést Nagy Márta Júlia vezeti.

BÚÉK-kal indul az Írómozi új évada!

BÚÉK-kal indul az Írómozi új évada!

Szeptember 30-án Térey János választásával, Szörény Rezső BÚÉK! című filmjével indul a Litera és a Nyitott Műhely írói filmklubja. Októberben Závada Péter, novemberben Garaczi László, januárban pedig Szilágyi Zsófia lesz a vendégünk, egy Buñuel-, egy Francis Ford Coppola- és egy Rjazanov-filmmel. 

Az éjszaka – Írómozi Kemény Istvánnal

Az éjszaka – Írómozi Kemény Istvánnal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. május 27-én, szerdán este 7-től Kemény István, aki Michelangelo Antonioni: Az éjszaka című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval.

ALLONSANFÀN – Írómozi Péterfy Gergellyel

ALLONSANFÀN – Írómozi Péterfy Gergellyel

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2015. március 25-én, szerdán este 7-től a nagy sikerű Kitömött barbár szerzője, Péterfy Gergely, aki Paolo és Vittorio Taviani: Allonsanfàn című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Jánossy Lajos beszélget vendégünkkel.

Szonatina - Írómozi Simon Mártonnal

Szonatina - Írómozi Simon Mártonnal

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2014. december 17-én, szerdán este 7-től Simon Márton, aki Takeshi Kitano: Szonatina című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Keresztury Tibor beszélget vendégünkkel.

A hit paradicsoma - Írómozi Szvoren Edinával

A hit paradicsoma - Írómozi Szvoren Edinával

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2014. november 26-án, szerdán este fél 8-tól Szvoren Edina, aki Ulrich Seidl: A hit paradicsoma című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval.

A nagy Lebowski - Cserna-Szabó András az Írómoziban

A nagy Lebowski - Cserna-Szabó András az Írómoziban

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2014. október 28-án, kedden este 7-től Cserna-Szabó András, aki a Coen  testvérek: A nagy Lebowski című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval a Nyitott Műhelyben.

A sípoló macskakő - Írómozi Márton Lászlóval

A sípoló macskakő - Írómozi Márton Lászlóval

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi új, őszi évadának első vendége 2014. szeptember 24-én, szerdán este 7-től Márton László, aki Gazdag Gyula A sípoló macskakő című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Jánossy Lajos beszélget vendégünkkel.

Kovács András Ferenc az Írómoziban Felliniről

Kovács András Ferenc az Írómoziban Felliniről

Az Írómozi vendége június 11-én Kovács András Ferenc volt, aki Federico Fellininek, a filmművészet egyik legnagyobb rendezőjének Fellini: Róma című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Keresztury Tibor beszélgetett a költővel, ezt hallgathatják meg most a Litera Rádióban.

Fellini: Róma - Írómozi Kovács András Ferenccel

Fellini: Róma - Írómozi Kovács András Ferenccel

Az Írómozi vendége 2014. június 11-én, szerdán este 7-től KOVÁCS ANDRÁS FERENC, aki Federico Fellininek, a filmművészet egyik legnagyobb rendezőjének FELLINI: RÓMA című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Keresztury Tibor beszélget a költővel.

Az aranytó - Írómozi Oravecz Imrével

Az aranytó - Írómozi Oravecz Imrével

Az Írómozi következő vendége 2014. május 28-án, szerdán este 7-től ORAVECZ IMRE, aki Mark Rydell AZ ARANYTÓ című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után Jánossy Lajos beszélget az íróval a Nyitott Műhelyben.

A könnyűlovasság támadása - Írómozi Szécsi Noémivel

A könnyűlovasság támadása - Írómozi Szécsi Noémivel

Az Írómozi új évadának első vendége 2014. március 26-án, szerdán este 7-től Szécsi Noémi, aki Tony Richardson angol rendező A könnyűlovasság támadása című filmjét választotta erre az estére: a brit történelem leghírhedtebb, öngyilkos katonai akciójáról a Krím-félszigeten. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval a Nyitott Műhelyben.

Dillinger halott - Írómozi Bodor Ádámmal

Dillinger halott - Írómozi Bodor Ádámmal

Az Írómozi legújabb vendége 2013. május 29-én, szerdán este 7-től BODOR ÁDÁM, aki Marco Ferreri: Dillinger halott (Dillinger è morto) című filmjét választotta erre az estére. Az évad utolsó eseményén a vetítés után Nagy Gabriella beszélget az íróval.

Lány a hídon - Írómozi Fehér Bélával

Lány a hídon - Írómozi Fehér Bélával

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című közös filmklubjában 2013. április 24-én, szerdán 19 órától Fehér Béla a vendég, aki erre az estére Patrice Leconte: Lány a hídon című filmjét választotta. A vetítés után Jánossy Lajos beszélget az íróval.

Ó, testvér, merre visz az utad? - Írómozi Dragomán Györggyel

Ó, testvér, merre visz az utad? - Írómozi Dragomán Györggyel

Írómozink legújabb vendége 2013. március 27-én, szerdán este 7-től Dragomán György lesz, aki a Coen testvérek Ó, testvér, merre visz az utad? (O Brother, Where Art Thou?) című filmjét választotta ez alkalomra. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval.

Berberian Sound Studio - Írómozi Szkárosi Endrével

Berberian Sound Studio - Írómozi Szkárosi Endrével

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozijában 2013. január 22-én, kedden 19 órától Peter Strickland: Berberian Sound Studio című filmjét vetítjük, melyet Szkárosi Endre választott erre az estére. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval. Jelen lesz még a film rendezője, Peter Strickland is.

Thelonious Monk: Straight, No Chaser - Írómozi Krasznahorkai Lászlóval

Thelonious Monk: Straight, No Chaser - Írómozi Krasznahorkai Lászlóval

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozijában december 19-én, szerdán 19 órától a jazzlegenda, Thelonious Monk élettörténetét feldolgozó, Straight, No Chaser című filmet vetítjük, melyet Krasznahorkai László választott erre az estére.

4 hónap, 3 hét, 2 nap - Írómozi Tóth Krisztinával

4 hónap, 3 hét, 2 nap - Írómozi Tóth Krisztinával

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozijában október 31-én, szerdán 19 órától Cristian Mungiu 2007-es, Arany Pálma-díjas filmjét vetítjük. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotást Tóth Krisztina választotta erre az estére.

IN BRUGES (Erőszakik) - Írómozi Háy Jánossal

IN BRUGES (Erőszakik) - Írómozi Háy Jánossal

Szeptember 26-án, szerdán 19 órakor indul az Írómozi új évada a Nyitott Műhelyben. Elsőként Martin McDonagh In Bruges (Erőszakik) című filmjét vetítjük, melyet Háy János választott erre az estére. A vetítés után Jánossy Lajos beszélget az íróval.

Árvácska - Írómozi Parti Nagy Lajossal

Árvácska - Írómozi Parti Nagy Lajossal

Írómozinkban május 23-án, szerdán este 7-től Ranódy László Móricz Zsigmond regényéből készült filmjét, az Árvácskát vetítjük. A filmet Parti Nagy Lajos választotta, akivel Keresztury Tibor beszélget majd az est végén.

Két test, egy lélek - Írómozi Nemes Z. Márióval

Két test, egy lélek - Írómozi Nemes Z. Márióval

Írómozinkban 2012. április 25-én, szerdán este 7-től Nemes Z. Márió költő választását, David Cronenberg: Két test, egy lélek című filmjét vetítjük. Vendégünket Nagy Gabriella kérdezi a Nyitott Műhelyben.

ÖRKÉNY 100 - Film és beszélgetés Makk Károllyal

ÖRKÉNY 100 - Film és beszélgetés Makk Károllyal

Április 17-én, kedden 19 órától az egyik legnagyobb kortárs magyar filmrendező, Makk Károly, a Szerelem és a Ház a sziklák alatt rendezője a vendégünk a Nyitott Műhelyben. Az Örkény-évforduló jegyében őt kérdezzük a Macskajátékról, Örkényről és filmrendezői pályájáról.

MOOLAADÉ  - Írómozi Lángh Júliával

MOOLAADÉ - Írómozi Lángh Júliával

A Litera Írómozi sorozatában március 28-án, szerdán este 7-től Lángh Júlia választását, egy szenegáli rendező, Ousmane Sembere: Moolaadé című filmjét vetítjük. Vendégünkkel Szekeres Dóra beszélget.

Playtime - Németh Gáborral

Playtime - Németh Gáborral

Február 29-ei Írómozinkban Jacques Tati egyik legfőbb művét, a Playtime című filmet vetítjük, melyben a hosszú lábú, búsképű Hulot úr egykedvűen és reménytelenül bolyong az értelmetlen üvegházban. Vendégünkkel, Németh Gáborral Jánossy Lajos beszélget a Nyitott Műhelyben. 

HUKKLE - Írómozi Csaplár Vilmossal

HUKKLE - Írómozi Csaplár Vilmossal

Írómozi sorozatunkban 2011. december 21-én, szerdán 19 órától Csaplár Vilmos a vendég a Nyitott Műhelyben. Választott filmje Pálfi György Hukkle című alkotása. A vetítés után Keresztury Tibor beszélget az íróval.

Jules és Jim - Írómozi Vathy Zsuzsával

Jules és Jim - Írómozi Vathy Zsuzsával

Írómozi sorozatunkban 2011. november 23-án, szerdán 19 órától Vathy Zsuzsa a vendég a Nyitott Műhelyben. Választott filmje François Truffaut  Jules és Jim című örökzöldje.

"Letepert ez a film" - Négykezes

"Letepert ez a film" - Négykezes

Az Írómoziban legutóbb Bereményi Géza volt a vendég, aki életének meghatározó filmélményét, Szőts István: Emberek a havason című művét osztotta meg a jelenlévőkkel. A Nyitott Műhelyben két gyakornokunk, Batik Dorottya és Kiss Erika járt. Párhuzamos beszámolójukat közöljük a Litera műhelyéből.

Emberek a havason - Bereményi Géza mozija

Emberek a havason - Bereményi Géza mozija

Írómozi sorozatunkban október 26-án, szerdán 19 órától Bereményi Géza választott filmjét, Szőts István: Emberek a havason című művét láthatják a Nyitott Műhelyben. A Nyíró József novelláiból készült klasszikusról Jánossy Lajos beszélget vendégünkkel a vetítés után.

Írómozi Karafiáth Orsolyával

Írómozi Karafiáth Orsolyával

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatában 2011. szeptember 28-án, szerdán 19 órától Karafiáth Orsolya a vendég a Nyitott Műhelyben. Választott filmje Susanne Bier: Hogy szeretsz? (Elsker Dig For Evigt) című műve. A vetítés után Szekeres Dóra beszélget az íróval.

Eper és csokoládé - Írómozi Takács Zsuzsával

Eper és csokoládé - Írómozi Takács Zsuzsával

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjában 2011. május 25-én, szerdán 19 órától Takács Zsuzsa kedves filmjét, Tomás Gutiérrez Alea és Juan Carlos Tabío: Eper és csokoládé című alkotását láthatják. Íróvendégünkkel Szegő János beszélget.

Barton Fink - Írómozi Marno Jánossal

Barton Fink - Írómozi Marno Jánossal

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjában április 27-én, szerdán este 7-től Marno János kedves filmjét, a Barton Fink (Hollywoodi lidércnyomás) című alkotást vetítjük a Coen testvérektől. A mozi utáni beszélgetést az íróval Jánossy Lajos vezeti.

Menyegző Spiró Györggyel

Menyegző Spiró Györggyel

Március 23-án, szerdán 19 órától a Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjában Spiró György lesz a vendégünk, aki erre az estére Andrzej Wajda Menyegző című filmjét választotta kedves filmjei közül.

Ajándék ez a nap - Írómozi Esterházy Péterrel

Ajándék ez a nap - Írómozi Esterházy Péterrel

Február 23-án, szerdán 19 órától a Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című filmklubjában Esterházy Péter a vendégünk, aki erre az estére Gothár Péter Ajándék ez a nap című filmjét választotta kedves filmjei közül.

„A cigánylány véres méhlepénye”

„A cigánylány véres méhlepénye”

Négy és fél óra tömény Bódy, tömény filmmágia... - Január 21-én Bódy Gábor Nárcisz és Psychéjével kezdődött a Litera és a Nyitott Műhely közös, Írómozi című filmklubja. - Kubiszyn Viktor beszámolója.

Psyché a Magyar Kultúra Napjára

Psyché a Magyar Kultúra Napjára

Írómozi címmel filmklubot indít a Litera, melynek első alkalmán, a Magyar Kultúra Napjának előestéjén, január 21-én, pénteken 18 órától Bódy Gábor: Nárcisz és Psyché című filmjének a nagyközönség előtt eddig ismeretlen, felújított kópiáját láthatják a Nyitott Műhelyben.