Büszkeség és balítélet - Kritikapályázat

Dossziék


Egy lélekszike koreográfiája

Egy lélekszike koreográfiája

Deres Kornélia lírai lélekszikéje precíziós pontossággal metszi ki a valóságból azokat a „panel-lélegzetű” léthelyzeteket, szociokulturális tereket, amelyekben az ember élni és halni kényszerül – Lajtos Nóra kritikáját olvashatják Deres Kornélia Bábhasadás című kötetéről.

Ismerős vidékek

Ismerős vidékek

Csak néhány emberi kapcsolatban, az óvodai szerelem cinkosságában, nagymama és nagytata jelenlétében, a rejtett kis zugokban van menedék a háttérben egyre élesebben kirajzolódó diktatúra elől. – A Büszkeség és balítélet kritikapályázat pályaművét, Benkő Gitta kritikáját olvashatják Csutak Gabi Csendélet sárkánnyal című könyvéről.

Found footage

Found footage

Nem Kehlmann regénye fogja megújítani a horror műfaját, sőt, a történet első fele inkább egy Ragyogás-utánérzetnek/hommage-nak tűnik. - A Büszkeség és balítélet kritikapályázat harmadik helyezettje; Beke Zsolt kritikája Daniel Kehlmann El kellett volna menned című regényéről.

A Büszkeség és balítélet 2017 kritikapályázat díjátadása

A Büszkeség és balítélet 2017 kritikapályázat díjátadása

A Litera Büszkeség és balítélet kritikapályázatának díjátadására 2018. február 14-én, az Előhívás Nádas Péter Világló részletek című művéről szóló beszélgetése előtt, 19 óra kezdettel kerül sor a Nyitott Műhelyben.

A Büszkeség és balítélet 2017 pályázat végeredménye

A Büszkeség és balítélet 2017 pályázat végeredménye

Lezárult a Büszkeség és balítélet 2017 című kritikapályázat II. fordulója, és ezzel a kétfordulós pályázat is véget ért. Kihirdetjük a II. forduló eredményét és az I. és II. forduló összesített eredményét.

Kritikapályázat – Január 20-áig meghosszabbítjuk a határidőt!

Kritikapályázat – Január 20-áig meghosszabbítjuk a határidőt!

Az ünnepekre tekintettel a Litera meghosszabbítja Büszkeség és balítélet című kritikapályázata második fordulójának leadási határidejét. Ez alkalommal Csutak Gabi, Deres Kornélia, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya és Daniel Kehlmann könyveiről várjuk a kritikákat.

„Írd újra!”

„Írd újra!”

A történet viszonylag egyszerű. De Havasréti takarékosan bánik az információval, s a végére is marad még rejtély bőségesen. Kíváncsian várjuk a harmadik kötetet. - Havasréti József Nem csak egy kaland című regényéről Ladányi Péter írt kritikát.

Óda a magyar krimiirodalomhoz

Óda a magyar krimiirodalomhoz

A regény tökéletes képet fest arról, hogyan válhat valakinek a kárára a múltja még akkor is, ha a jelene makulátlan... – Beke Zsolt kritikája Molnár T. Eszter Szabadesés című könyvéről.

„Pontosan tudja, mi történik”

„Pontosan tudja, mi történik”

A gyermeknek, kamasznak az a dolga, hogy ezt a rendszert megismerje. Értenie csak annyira ajánlatos, hogy használni tudja, mélyre ásni veszedelmes. Az énkereséssel kezdődik. Végső kérdéseknél. Ki vagyok, hol vagyok. – Vida Gábor Egy dadogás története című könyvéről Benkő Gitta írt kritikát.

A mindenségnek peremén és szélén

A mindenségnek peremén és szélén

Háy János ismét verset ír; nyolc év verses termését (2009–2017) gyűjti egybe legújabb kötetében, amelyben a lírai én írott-íratlan stációin keresztül tart az öregtó felé. - Lajtos Nóra a Büszkeség és balítélet pályázaton első helyet nyert kritikáját olvashatják Háy János Az öregtó felé című könyvéről.

A Litera kritikapályázatának eredménye

A Litera kritikapályázatának eredménye

A Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának I. fordulójára beérkezett tizenöt szöveget elolvasva döntött a szerkesztőség. Az első díjat Lajtos Nóra kapta. További, megjelenésre választott szövegek szerzői: Beke Zsolt, Benkő Gitta és Ladányi Péter.

Büszkeség és balítélet – Kritikapályázat II. forduló

Büszkeség és balítélet – Kritikapályázat II. forduló

A Litera meghirdeti Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának második fordulóját. Ez alkalommal Csutak Gabi, Deres Kornélia, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya és Daniel Kehlmann könyveiről várjuk az értő és érvelő kritikákat –2017. december 23-ig.

Lezárult a Litera 2017-es kritikapályázatának első fordulója

Lezárult a Litera 2017-es kritikapályázatának első fordulója

Lezárult a Litera 2017-es Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának első fordulója. Október 12-én éjfélig összesen tizenöt pályamű érkezett be. A Havasréti József, Háy János, Molnár T. Eszter, Vida Gábor és Margaret Atwood könyvéről szóló kritikákat a Litera október 18-áig bírálja el.

Már csak 12 nap – Kritikapályázat

Már csak 12 nap – Kritikapályázat

Finishez közeledik a Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázata. 2017. október 12-ig várjuk az értő és érvelő kritikákat Havasréti József, Háy János, Molnár T. Eszter, Vida Gábor és Margaret Atwood könyveiről.

Büszkeség és balítélet - A Litera kritikapályázata 2017

Büszkeség és balítélet - A Litera kritikapályázata 2017

A Litera meghirdeti Büszkeség és balítélet című kritikapályázatát. Ez alkalommal Havasréti József, Háy János, Molnár T. Eszter, Vida Gábor és Margaret Atwood könyveiről várjuk az értő és érvelő kritikákat - 2017. október 12-ig.

Sziszüphoszi sorsok

Sziszüphoszi sorsok

A harmadik híd nem csak szociográfia, hanem fejlődésregény is, hiszen nem csak a lecsúszás fizikai vetületeit, az egyre növekvő igénytelenséget mutatja be, hanem azt is, mit tesz a lélekkel, ha az ember hajléktalan. – A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül Kolozsi Orsolya kritikáját olvashatják Szilasi László A harmadik híd című regényéről.

A jó és a rossz tudás

A jó és a rossz tudás

A regény zárójelenetében a politikai eseményeket már átlátó, sőt, a keresett iratok odaszállításával azokban aktívan szerepet vállaló Emma az egész jelenetet a maga abszurditásában látja, és ezáltal meg tudja őrizni józanságát. - A Litera Büszkeség és balítélet kritikapályázata IV. fordulójának díjazottjai közül Gregor Zsófia kritikáját olvashatják Dragomán György Máglya című regényéről.

Szürrealizmuson átszitált elhagyatottság

Szürrealizmuson átszitált elhagyatottság

Az idő múlásával sem fakulnak az érzések, ez a tény a lírai én számára egyrészt meghökkentő, másrészt érzékelhetően nem marad más a számára, „mint a szégyen és a bűntudat felesleges körvonalai.” – A Litera Büszkeség és balítélet kritikapályázata IV. fordulójának egyik legjobb darabját, Bencsik Erika kritikáját olvashatják Bajtai András Kerekebb napok című kötetéről. 

„Ki sem látszom a fényből”

„Ki sem látszom a fényből”

Az Agyag és kátrány olyan lírai számvetés, amelyet a körültekintő alaposság és a teljességigény létértelmezéssé tágít. – A Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázata IV. fordulójának egyik legjobb darabját, Domján Edit kritikáját olvashatják Szijj Ferenc Agyag és kátrány című kötetéről. 

Kétféle sötét

Kétféle sötét

Szijj Ferenc lírája zordan mered ki a földből, lepusztult tájban. Mintha a Sátántangó Doktora jegyzetelne Bukta Imre kibillent tájain, Richard Serra szobrai között. Egyetlen reménye a megszólalás ténye, a halk bizalom az olvasó figyelme felé. – A Litera Büszkeség és balítélet kritikapályázatának egyik legjobbja Molnár Illés volt. Az ő kritikáját olvashatják Szijj Ferenc Agyag és kátrány című kötetéről. 

Mit jelent embernek lenni

Mit jelent embernek lenni

Ennek az életformának a filozófiai mélységet hordozó vonása, a társadalmi kötődések elvetése, az ember mint független lény megalkotása pedig illúziónak bizonyul, melyről a tapasztalatok fényében a szereplők később önként mondanak le. - A Büszkeség és balítélet kritikapályázat IV. fordulója győztesei közül Kondor Kata munkája Szilasi László A harmadik híd című regényéről.

 A semmi ágán

A semmi ágán

A részvét, az együttérzés felélesztésének szándéka minimális, e könyv egészen másképp nem hagyja nyugodni a lelkiismeretet. Azzal ugyanis, hogy egy hajléktalan mesél erről a világról, egy sajátos, kíméletlen tükör képződik meg az olvasó számára. - A Büszkeség és balítélet kritikapályázat IV. fordulójának győztesei közül a lezárult sorozat első helyezettjének, Steinmacher Kornéliának Szilasi László A harmadik híd című regényéről írt kritikáját olvashatják.

A kritikapályázat győztese: Steinmacher Kornélia

A kritikapályázat győztese: Steinmacher Kornélia

A Litera 2014 júniusában Büszkeség és balítélet címen négyfordulós kritikaírói pályázatot hirdetett. A pályázat végére érve a Litera szerkesztősége a négy forduló összes pályaművét végigtekintve úgy döntött, a legjobb bírálatokat Bencsik Erika, Kolozsi Orsolya, Molnár Illés és Steinmacher Kornélia írta. Az év legjobbjának Steinmacher Kornéliát ítéltük.

Büszkeség és balítélet – A IV. forduló eredménye

Büszkeség és balítélet – A IV. forduló eredménye

A Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázata IV. fordulójának értékelése megtörtént. A szerkesztőség Bencsik Erika, Domján Edit, Gregor Zsófia, Kondor Kata, Kolozsi Orsolya, Molnár Illés és Steinmacher Kornélia írását tartotta a legjobbnak. Gratulálunk a pályázóknak!

A mi kis községünk

A mi kis községünk

Bár a képtelenségekben különben sem szűkölködő magyar történelemnek eme különösen abszurd fejezete a huszadik század legtragikusabb éveiben zajlott; ennek a tiszavirág életű államkísérletnek a története csak a legmetszőbb szatíra hangján mondható el. - Kritikapályázatunk III. fordulójának legjobbjai közül Kiss Csaba kritikáját olvashatják Márton László A mi kis köztársaságunk című könyvéről.

Lélekrajzba csomagolt korrajz

Lélekrajzba csomagolt korrajz

...felmerülhet a kérdés, hogy a kiváló és körültekintő korrajzért vagy a két főszereplő sorsa miatt olvassuk-e szívesebben ezt a nagyregényt. - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Kolozsi Orsolya kritikáját olvashatják Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényéről.

A kettéfűrészeléstől a csontkápolnáig

A kettéfűrészeléstől a csontkápolnáig

A történetek a magyar prózai hagyomány fősodrától eltérően nem boncolgatják a történetmesélés lehetetlenségét, és aparegénnyé sem állnak össze, inkább az elapátlanodott férfi identitásainak lehetőségét térképezik föl.- Büszkeség és balítélet kritikapályázatunk II. fordulójának győztesei közül Molnár Illés írását olvashatják Krusovszky Dénes könyvéről.

Büszkeség és balítélet - A Litera kritikaírói pályázatának III. fordulója

Büszkeség és balítélet - A Litera kritikaírói pályázatának III. fordulója

A Litera meghirdeti Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának harmadik, téli fordulóját. Ez alkalommal Kőrösi Zoltán, Márton László, Totth Benedek és Turi Tímea könyveiről várjuk az értő és érvelő kritikákat - 2015. február 1-ig.

Kolozsvár, az örök második

Kolozsvár, az örök második

Kolozsvár ugyan az „örök második”, a „láb” maradt a Budapesttel folytatott versengésben, akárcsak a nők a férfiakkal vívott küzdelmeikben; de a szerző a regényével olyan közel hozta világát az olvasóhoz, mint korábban még senki. - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Bencsik Erika kritikáját olvashatják Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényéről.

Éjsötét és tintakék

Éjsötét és tintakék

Péterfy a személyes emberi kapcsolatok mélységeiben jár, miközben lélegzetelállító történelmi tablót feszít ki a háttérben; egy ismeretlen Kazinczy, s korának egy kevésbé ismert, sötét valósága tárul fel előttünk. - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának II. fordulójának lezárultával a győztes munkák közül Steinmacher Kornélia kritikáját olvashatják Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényéről.

Büszkeség és balítélet - A II. forduló eredménye

Büszkeség és balítélet - A II. forduló eredménye

A Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázata II. fordulójának értékelése megtörtént. A szerkesztőség Bencsik Erika, Kolozsi Orsolya, Molnár Illés, Palojtay Kinga, Schmal Róza és Steinmacher Kornélia Nóra írását tartotta a legjobbnak. Gratulálunk a pályázóknak!

„Hol lehet vajon, ha mozog”

„Hol lehet vajon, ha mozog”

Ha a versek közölt sorrendjéhez tartjuk magunkat, akkor az első ciklus utolsó verséig, annak is utolsó tagmondatáig kell olvasnunk, hogy megtaláljuk a kötetcím forrását, s így újra szembesülve az egyébként kevéssé poétikus, sőt igen hétköznapi kérdéssel... - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Hudáky Rita kritikáját közöljük Bertók László Ott mi van? című verseskötetéről.

Más anyagból

Más anyagból

Grecsó regénye alapvetően sikeres kísérlet arra, hogy egy emberi élet vagy inkább egy emberi lélek kapcsolatain keresztül bemutathatóvá váljon, annak ellenére, hogy ezzel párhuzamosan szembesülni kell az egyetlen nézőpont viszonylagosságával, az emlékezet által teljesen hozzá nem férhető múlt problematikájával is. - Steinmacher Kornélia Nóra kritikája Grecsó Krisztián új regényéről a Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázatán.

Olvasó a vízben

Olvasó a vízben

Mindez persze nem változtat azon, hogy az ördöglakat nem nyílik ki, persze lehet, nem is kell kinyitni, bőven elég az idő, az energia, amit a megoldás reményében rá áldozunk. Mintha csak a folyamisten játszana velünk, az összefüggések felbukkannak, majd újra eltűnnek... - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Kolozsi Orsolya kritikáját közöljük Lanczkor Gábor Folyamisten című könyvéről.

Elveszett dezillúziók

Elveszett dezillúziók

Mintha negyedszázaddal az események után számvetést kellene készíteni, mi is lett az illúziókból, amelyeket a rendszerváltók tápláltak a jövővel szemben. „Elveszett illúziók" – mondhatnánk Balzackal, bár Sándor Iván naplóját olvasva azt kell gondolnunk, az illúziók nem veszhettek el, mert nem is voltak. - Büszkeség és balítélet című pályázatunk legjobbjai közül most Kiss Csaba kritikáját közöljük Sándor Iván könyvéről.

Torkolat nélkül

Torkolat nélkül

A Folyamisten következetes és jól megalapozott továbblépés a Lanczkor-életműben. Mind a regény stílusa, mind burjánzóan gazdag kultúrtörténeti utalásrendszere szervesen következik a szerző eddigi lírájából, napló-esszéiből és kisregényéből. Valamint, nem utolsósorban, zenéjéből. - A Litera Büszkeség és balítélet című pályázatának legjobbjai közül most Molnár Illés kritikáját közöljük Lanczkor Gábor Folyamisten című könyvéről.

A megcsalt idő nyomában

A megcsalt idő nyomában

Proust „eltűnt ideje” Grecsónál „megcsalt idővé” változik, már nemcsak a múlt milyensége fontos, hanem a jelenre tett hatása is. Csalt és megcsaltak, elhagyták és visszatértek hozzá – röpke pillanatok az emberi életből. - Bencsik Erika kritikája Grecsó Krisztián új regényéről a Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázatának egyik legjobbja. 

Büszkeség és balítélet - Az I. forduló eredménye

Büszkeség és balítélet - Az I. forduló eredménye

A Litera Büszkeség és balítélet című kritikapályázata 1. fordulójának értékelése megtörtént. A szerkesztőség Bencsik Erika, Hudáky Rita, Jassó Judit, Kiss Csaba, Kolozsi Orsolya, Molnár Illés és Steinmacher Kornélia Nóra írását tartotta a legjobbnak. Gratulálunk a pályázóknak!

Büszkeség és balítélet - A Litera kritikaírói pályázata

Büszkeség és balítélet - A Litera kritikaírói pályázata

A Litera pályázatot hirdet, amelyben kritikai szövegek megalkotására buzdítja olvasóit és leendő szerzőit.